Miercuri, 9 iulie a.c., a avut loc la Treviso expoziţia Imago Mundi. L’Arte dell’Umanità, care a prezentat 2.000 de lucrări realizate de artişti din România, Afghanistan, Azerbaijan, China, Cuba, Japonia, India, Islanda, Mongolia şi Africa de Sud. Fiecare ţară a fost reprezentată în cadrul expoziţiei de aproximativ 140 de lucrări semnate de artişti contemporani, în colecţia Imago Mundi, un proiect iniţiat şi susţinut de Fundaţia Benetton Studi Ricerche.
Dedicat promovării fenomenului artistic la nivel global, proiectul îşi propune să prezinte, prin contribuţia voluntară şi democratică a artiştilor contemporani, o hartă vizuală, o enciclopedie artistică a culturilor din toate colţurile lumii la începutul mileniului III.
La vernisajul expoziţiei, la Casa dei Carraresi din Treviso, au participat Luciano Benetton, fondatorul colecţiei, Claudio Scorretti, curator pentru Europa de Est, Aman Mojadidi, curator al colecţiei afgane şi Maricel Napoles Gonzales, care a realizat recent colecţia cubaneză pentru Imago Mundi. Cu un public de peste 500 de vizitatori la deschidere, expoziţia a fost excelent reflectată în presa italiană, care a dedicat ample materiale despre colecţiile prezentate la Treviso şi despre originalitatea şi perspectivele proiectului Imago Mundi. Luciano Benetton a anunţat în cadrul expoziţiei că intenţionează o extindere rapidă a colecţiei, pentru a cuprinde 15.000 – 20.000 de artişti din 100 de ţări până în 2015.
Concepute ca simbolice „cărţi de vizită” pentru viziunea fiecărui artist în parte sau, văzute panoramic, ca instantanee vizuale şi spirituale pentru spaţiile din care provin, cele 2.000 de pânze format 10 x 12 cm sunt expuse într-o structură modulară cu un design speciat realizat pentru colecţia Imago Mundi de arhitectul italian Tobia Scarpa.
România fost prima ţară din Europa de Est invitată în proiectul Imago Mundi în 2013. Colecţia Snapshot Romania. Contemporary Artists from Romania, curatoriată de Claudio Scorretti şi Irina Ungureanu, cuprinde 147 de lucrări format 10 x 12 cm şi prezintă o imagine panoramică şi originală a artei contemporane româneşti din, probabil, cea mai bogată perioadă creativă, de „laborator european”, de după 1989. După România, în coordonarea aceleaşi echipe curatoriale, vor fi parte a colecţiei Imago Mundi Ungaria, Bulgaria, Turcia şi Kurdistan (care, fără a avea o ţară proprie, va beneficia pe harta Imago Mundi de un spaţiu unic, liber, de exprimare).
„Imago Mundi creează legături, spune Luciano Benetton. Obiectivul acestei colecţii, unul ambiţios şi vizionar, este acela de a face cunoscuţi, de a aduce împreună şi de a promova artiştii din întreaga lume dincolo de frontiere geografice sau politice, de bariere etnice sau psihologice. În noua geografie economică şi socială a planetei, nu ne putem opri în limitele a ceea ce cunoaştem, chiar dacă această cunoaştere ne linişteşte, în aparenţă. În culorile şi în povestea acestor pânze miniaturale, în această profunzime a necunoscutului se află, urgentă!, invitaţia de a transforma propria idee despre lume. O invitaţie la mişcare. Şi la participare”.
Colecţia Snapshot Romania. Contemporary Artists from Romania va fi expusă la Bucureşti în toamna acestui an, însoţită de o selecţie de colecţii reprezentative marca Imago Mundi de pe toate continentele.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.