Pe 21 noiembrie, credincioșii prăznuiesc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din postul Crăciunului 2024, fiind și prima dezlegare la pește.
Părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana. Lipsiți de copii, dar cu credință în Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu si îl vor închina Lui.
Un înger le vestește că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și la trei ani de la nașterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu. Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Boteăatorul, scrie crestinortodox.ro.
21 NOIEMBRIE – TRADIȚII ȘI OBICDIURI Conform tradiției populare, se spune că de Înălțarea Maicii Domnului, la fel ca de Crăciun, cerurile se deschid și oamenii pot înțelege limbajul animalelor. Este momentul când cei credincioși se roagă pentru ca marile lor dorințe să li se îndeplinească. Sărbătoarea de pe 21 noiembrie este cunoscută sub numele de Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia.
Totodată, în mediul rural, tinerele care doresc să-și găsească jumătatea se duc la fântâna din localitate cu o lumânare albă. Când cocoșul cântă, toate fetele aprind lumânarea de lângă fântână și se uită în apă. Ulterior, pe suprafața apei, persoana care a făcut ritualul are oportunitatea de a vedea chipul partenerului său destinat. Credincioșii pregătesc mâncare de post și pește, pe care le aduc la biserică pentru a fi sfințite. Aceste produse sunt împărțite către copii și persoanele nevoiașe.
În alte sate din partea de nord a țării, pentru cei decedați fără lumină, se oferă plăcinte cu dovleac și o lumânare albă, deoarece conform tradiției, lumânarea albă, dincolo nu se stinge niciodată.
copiii așează ramuri de măr în recipiente cu apă. Acestea, păstrate în lumină și căldură, încep să dezvolte muguri și să înflorească, pentru a fi folosite ca sorcove în noaptea de Revelion.
De Intrarea Maicii Domnului în Biserică, nu se spală haine și nu e bine să fim certați cu cineva.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.