România se află pe locurile fruntașe în Europe atunci când vine vorba de șovinism cultural, 66% dintre români sunt de părere că, indiferent că oamenii nu sunt perfecți, cultura noastră este mai bună decât a altora. Studiul realizat de Pew Research Center arată că doar grecii (89%), rușii (69%), bulgarii (69%) și bosniacii (68%) sunt în fața noastră în ceea ce privește atitudinile de superioritate față de alte popoare. La polul opus regăsim țări precum Spania (20%), Estonia (23%) sau Suedia (26%).
În opinia psihologului Lenke Iuhoș, șovismul cultural – adică afirmarea superiorității unei națiuni asupra altora – este o atitudine puternic nocivă care s-a propagat în ultimile decenii, atitudine din care se pot naște curente extrem de periculoase pentru societate, precum naționalismul extremist sau chiar rasismul. “Putem spune, fără teama de a greși, că șovismul cultural reprezintă un derapaj de la democrație, deoarece poate scoate dintr-un popor cea mai neagră latură a sa. Atunci când mult peste 50% dintre oameni sunt convinși că a lor cultură este mai bună decât a altora, nu mai putem vorbi de relații echilibrate de cooperare, iar orice discuție sau negociere cu o altă persoană – indiferent că este concetățean sau străin – nu pleacă de la același nivel, ci de la prezumții eronate, ceea ce va conduce la impunere credințelor și valorilor cu forța”
Cum să aplicăm tolerența în fiecare zi?
Tolerența este cea mai importantă atitudine care poate combate superioritatea față de alții și aceasta poate fi cultivată în fiecare zi prin comportamentul echilibrat față de ceilalți, față de părinți, față de prieteni, profesori, cunoștințe sau față de străinii cu care vom interacționa. Pentru a cultiva tolerența ca stil de viață, psihologul Lenke Iuhoș consideră că putem aplica 4 pași extreme de utili:
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.