Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, începând cu ora 13:30, la Aeroportul Tuzla, se sarbatoresc 50 de ani de la prima misiunea de salvare de vieţi omeneşti realizată cu elicopterul în România. La eveniment vor participa Dl. Comandat Ion Tudose, membru al echipajului din elicopter, Dl. Dan Ştefănescu, lider al formaţiei de acrobaţie Iacării Acrobaţi şi Adrian Vasilache, Director General Asociat al Aeroportului Tuzla.
Pe 29 noiembrie 1963, în dreptul localității Gura Portiței, la circa 300 m de țărm, eșuează nava comercială sub pavilion turc “Abdullah”. În condiții de furtună, pe întuneric și cu sala mașinilor inundată, capitanul navei trimite mesaje de salvare prin radio. Nava are la bord 22 de marinari.
Deoarece singurul mijloc de salvare este elicopterul – este alertat TAROM-ul, care, la acea data, avea o astfel de flota. Sosește de la Otopeni până la Gura Portiței elicopterul tip Mi-4 cu înmatricularea YR-EMB. Echipajul era compus din pilot comandant Constantin Ștefănescu, pilot secund Ion Tudose și mecanicii de bord Stan Georgescu, Marin Ilie şi Constantin Brănescu.
În condiții meteo neprielnice, cu vânt puternic, în rafale de până la 100km/h, echipajul elicopterului salvează cei 22 de marinari, într-o misiune cu o durata de 4 ore. Fiecare marinar a fost transportat pe rând, suspendat de cablu, de la vas până pe mal. Elicopterul Mi-4 / YR-EMB era dotat cu macara cu cablu, pentru transportul sarcinilor. Pendulând între cer și apă, agăţat de cablul macaralei cu centura de siguranță, mecanicul de bord Constantin Brănescu își riscă viața și coboară pe puntea vasului. De acolo, asista pe fiecare dintre cei 22 de marinari turci ca aceștia să se ancoreze corect de cablu. Pe rând, aceștia sunt transportați până pe țărm, agățați de cablul elicopterului.
“Clipe de grea încercare, dar și de mare satisfacție” – a scris stiloul comandantului Ștefănescu pe un articol dintr-un ziar al vremii ce relata misiunea de salvare petrecută în anul 1963 – pentru care membrii echipajului elicopterului au fost decorati cu Ordinul Muncii clasa III-a.
“Cred că este important ca publicul să ştie că, în urmă cu 50 de ani, un echipaj românesc realiza prima misiune de salvare cu elicopterul din România. Piloţii au dat dovadă de curaj şi şi-au dus la final misiunea cu succes, iar echipajul turcesc a fost salvat, în ciuda vremii nefavorabile zborului. Ne bucurăm că Aeroportul Tuzla a dorit să ne sprijine şi să ni se alăture pentru a-i pune la loc de cinste pe aceşti bravi piloţi”, a declarat Dan Ştefănescu, liderul Iacărilor Acrobaţi şi fiul comandantului Constantin Ştefănescu.
În cadrul evenimentului, va fi proiectat filmul documentar realizat în timpul misiunii din 1963 şi se va discuta despre importanţa acestui prim caz de salvare de vieţi omeneşti pe mare.
Vor vorbi: Dan Ştefănescu, liderul formaţiei Iacării Acrobaţi, Adrian Vasilache, Director General Asociat al Aeroportului Tuzla şi Dl. Comandant Ion Tudose.
Evenimentul este realizat cu sprijinul formaţiei de acrobaţie aeriană Iacării Acrobaţi şi al Aeroportului Tuzla.
Foto: Mircea Stoian
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.