Ecouri în urma desfășurării la Universitatea „Ovidius” din Constanța a celei de-a XVII-a sesiuni a Comisiei academice mixte a istoricilor din România şi Federaţia Rusă. Evenimentul, desfășurat în luna septembrie, a reunit importante personalităţi academice, administrative şi diplomatice din Bucureşti – Institutul de Istorie „N.Iorga”, şi din Constanţa – Facultatea de Istorie și Științe Politice, consulate, precum și din Federația Rusă – Institutul de Slavistică al Academiei Ruse de Științe, Institutul de Istorie a Rusiei, Muzeul de rarități al Academiei Ruse de Științe.
Pe site-ul Ambasadei Federației Ruse în România – http://www.romania.mid.ru/actual_rom.htm, a fost postat un amplu material cu privire la evenimentul organizat la Universitatea „Ovidius” din Constanța:
„În zilele de 10-14 septembrie 2012, în România (Constanţa), a avut loc sesiunea ştiinţifică a XVII-a în cadrul Comisiei bilaterale ruso-române a istoricilor. La lucrările acesteia au participat 9 istorici din Rusia, M.M.Reva, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, reprezentanţii ai Ambasadei al Federaţiei Ruse în România, precum şi 15 istorici din România.
În conformitate cu protocolul comun din septembrie 2011, semnat la Moscova, la sesiunea Comisiei au fost analizate următoarele teme:
1. Crize în Europa Răsăriteană şi de Sud-Est: cauze, evoluţii, consecinţe, secolele XVIII-XX;
2. De la naţiunea contemporană în Europa Răsăriteană şi de Sud-Est.
Sesiunea a fost deschisă de preşedinţii ambelor părţi ale Comisiei, dr. K.V.NIKIFOROV, director al Institutului de Slavistică al Academiei Ruse de Ştiinţe şi acad. I.A.POP, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române. Cuvântare de bun sosit a rostit prof. univ. dr. D.T.EPURE, rectorul Universităţii „Ovidius”.
Comunicările şi dezbaterile asupra primei teme au pus în evidenţă o serie de procese istorice, care au influenţat de-a lungul secolelor evoluţia spaţiului Europei Răsăritene şi de Sud-Est, momentele de confruntare militară, precum şi crizele interne, însoţite de soluţiile pentru rezolvarea lor.
Problemele examinate în cadrul celei de-a doua teme s-au axat asupra modalităţilor de formare a conştiinţei naţionale în Europa Răsăriteană şi de Sud-Est, precum şi asupra modului de exprimare a identităţii prin mijloace religioase sau alte tipuri construcţii culturale.
La sfârşitul sesiunii părţile au semnat un Protocol. Părţile au convenit să organizeze următoarea întâlnire în cadrul Comisiei bilaterale în anul 2014, în Federaţia Rusă, consacrând aceasta aniversării 100 de ani de la Primul Război Mondial”.
Totodată, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, acad.prof.univ.dr. Ioan Aurel POP, a transmis o scrisoare de mulțumire rectorului Universității „Ovidius”, prof.univ.dr. Dănuț Tiberius EPURE, în urma derulării, la Constanța, a lucrărilor Comisiei bilaterale româno – ruse.
„Doresc să vă mulțumesc din suflet pentru organizarea impecabilă a șederii noastre la Constanța pe durata reuniunii Comisiei bilaterale româno – ruse, care s-a desfășurat sub auspiciile Academiei Române, Academiei Ruse de Științe, precum și a Universității „Ovidius”, la care am avut deosebita plăcere de a participa în zilele de 10 – 12 septembrie 2012” – se arată în scrisoare.
Reamintim faptul că în luna septembrie s-a semnat și un Acord de parteneriat între Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca, ce vizează desfășurarea de activități educaționale și academice comune, în scopul promovării calității educației și în vederea schimburilor interinstituționale de studenți și personal didactic.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.