Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Constanta, Patronatul National al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Expert Manager şi Asociaţia ”BU.RO.COOP” Constanţa au organizat, in data de 9 mai 2012, la sediul CCINA Constanta, Bd. Alexandru Lapusneanu nr.185 A, masa rotundă cu tema:“Posibile efecte ale exploatării gazelor de şist asupra Turismului de Litoral”
Evenimentul a urmarit punerea în dezbatere publică a problematicii social-economice cauzate la nivel local şi chiar national a exploatării perimetrelor din zona de litoral ce conţin gaze de şist, impactul acestora asupra mediului, turismului şi a comunităţilor locale, cu participarea unor specialisti in acest domeniu. Evenimentul s-a adresat tuturor membrilor responsabili ai societăţii civile, cetăţenilor din comunităţile din aproprierea zonelor de exploatare, autorităţilor publice, mediului de afaceri. In cadrul manifestarii au fost prezentate urmatoarele tematici: tehnologia de bază şi metodele de foraj utilizate în extragerea gazelor de şist, posibila afectare a turismului în zona de litoral, posibilele riscuri şi efecte (asupra zonelor turistice din aproprierea locatiilor de exploatare).
Scopul organizarii mesei rotunde din data de 9 mai a.c. a fost acela de a crea oportunitatea ca toate părţile interesate să îşi prezinte punctul de vedere şi să împărtăşească opiniile cu privire la tema propusă, astfel incat, pe baza dobandirii unor informatii fundamentate pe cunostinte ale expertilor in domeniu, sa fie adoptate cele mai potrivite pozitii ale „actorilor” implicati.
Concluzii:
1. marea majoritate a celor care au fost invitati la masa rotunda si au avut depozitii, au evidentiat importantele pericole pe care ar trebui sa le avem in vedere, in cazul in care s-ar lua decizia, pe mai departe, de a se realiza prospectiunea si apoi, ulterior, exploatarea acestor zacaminte;
2. punerea in balanta, pe de-o parte, a posibilelor seisme ce pot aparea, afectarea apei, utilizarea unor substante periculoase, iar de cealalta parte, posibilele castiguri financiare, in forta de munca ocupata, salarii, dar si ca venituri ale populatiei si ale statului, duce la ideea ca nu ne putem putem permite riscurile, atat ca dobrogeni, cat si ca tara, de a se realiza exploatarea gazelor de sist in zona litorala.Consecinte exploatarii gazelor de sist ar fi deosebit de grave, in privinta poluarii panzei freatice, dar si a poluarii vizuale, prin prezenta unui numar mare de sonde si conducte, care ar compromite activitatile turistice si, nu in ultimul rand, este necesara luarea in consideratie a riscurilor de a se provoca seisme puternice in Dobrogea.
Stefania STAVARACHE
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.