Ziua Mondiala a Teatrului a fost creata de Institutul International de Teatru in cadrul Congresului Mondial din 1961,la Viena si a fost sarbatorita prima oara in 1962, la 27 martie, ziua in care se deschidea stagiunea Teatrului Natiunilor, la Paris. De atunci in fiecare an, la aceeasi data, comunitatea teatrala internationala, artisti si public deopotriva ,precum si centrele nationale din cele o suta de tari membre ale Institutului International de Teatru, celebreaza Ziua Mondiala a Teatrului, ca un moment de afirmare a fortei de comunicare a artei scenice,ca mod de expresie a umanitatii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale,lingvistice sau politice.
In fiecare an,de Ziua Mondiala a Teatrului o personalitate din lumea teatrului sau din alt domeniu al culturii este invitata sa-si exprime gandurile legate de acest eveniment, intr-un mesaj international, care se difuzeaza in lumea intreaga , in zeci de limbi.In decursul anilor acest mesaj a fost trimis de Jean Cocteau, Dmitri Sostakovici, Pablo Neruda, Richard Burton,Maurice Bejart, Luchino Visconti, Peter Brook s.a. Anul acesta, mesajul international este semnat de regizorul polonez Krzysztof Warlikowski unul dintre cei mai reprezentativi regizori europeni ai generatiei sale.
Tot in luna lui Martisor, dar acum 88 de ani, la Constanta se punea piatra de temelie a primului Teatru Romanesc din Dobrogea. Ideea crearii unui teatru romanesc la Constanta apartine Ligii culturale, presedintelui filialei Constanta – I.N.Roman, inca din 1915. Primaria Constanta doneaza acestei asociatii terenul de pe bd. Ferdinand, colt cu Mihai Viteazul, pentru construirea unui local propriu. Apelurilor repetate ale Primariei Constanta de a inchiria sau a se da in antrepriza viitoarea cladire , sau pentru colectare prin subscriptie publica a banilor necesari inceperii constructiei, raspunde in 1927 Demoste Tranulis un filantrop local,de origine greacă. In momentul luarii angajamentului catre « Liga culturala », Demoste Tranulis era director-proprietar al teatrului-cinema din parcul « Arena Grand » dar si director –proprietar al Revistei teatrale si cinematografice « Constanta ». La 27 marie 1927 se pune piatra de temelie a primului Teatru Romanesc din Dobrogea, , asa cum se arata in actul comemorativ : ’’Noi, Comitetul de conducere al Ligii Culturale sectia Constanta, Presedinte D.Stoicesu judecator president, vicepresedintii N.D.Chirescu avocat,I.Stoenescu-Dunare-inginer,casier Petre Postelnicu,comerciant si secretar I.D.Borcea « Urmand indemnul si insufletirea marelui presedinte al Ligei Culturale si inimosul roman si scriitor Nicolae Iorga, profesor universitar din Bucuresti – pus-am piatra fundamentala a primului Teatru Romanesc din Dobrogea, inchinat Ligii pentru unitatea culturala a tuturor romanilor, in a carei deplina proprietate si folosinta va trece ca un omagiu adus culturii romanesti la care luminatu-s-a tot dobrogeanul. Lacasul se cladeste si se ridica inzestrandu-se cu cele de cuviinta de catre concetateanul nostru si iubitor de arta, fiu al Constantei, D-l Demostene Tranulis.Facem din adancul inimei noaste urare, ca lacasul acesta sa indemne generatiile viitoare pe drumul senin si infloritor de suflete al culturii romanesti »
Vineri,27 martie, ora17.00, Teatrul de Stat Constanta alaturi de Comunitatea Elenă Elpis Constanta, cu ocazia implinirii a 88 de ani de la punerea pietrei de temelie a primului Teatru Romanesc din Dobrogea , organizeaza ceremonia dezvelirii placilor de marmura, in limba romana si engleza, care vor comemora acest eveniment. Tot vineri, 27 martie, ora 19.00, va avea loc premiera spectacolul « Visul unei nopti de vara » de W.Shakespeare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.