Reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, ai top managementului din grupul CEZ in Romania si memri ai comunitatii locale din Fantanele judetul Constanta si din localitatile invecinate, au participat joi 5 iulie 2012, la evenimentul de deschidere oficiala a Pietei agroalimentare din localitate, in cadrul nei atmosfere medievale. Obiectivul inaugurat a fost construit prin suportul integral al Grupului CEZ si face parte din programul de responsabilitate sociala corporativa pe care compania il desfasoara in zona de operare a Parcurilor Eoliene CEZ. Cu aceasta ocazie compania a anuntat o serie de proiecte pe care le-a finalizat in comunele Fantanele, Gradina si ogealac in ultimii doi ani, cu un buget total de aproximativ 2 milioane de euro.
-Extinderea si modernizarea sistemului de apa potabila si racordarea la el a restului de 50% din gospodarii;
-co-finantarea cu 40% DIN VALOAREA TOTALA DE INVESTITIE, PENTRU REALIZAREA unui sistem de canalizare (proiectat sa fie finalizat in 2014)
-construirea unui sistem de administrare si colectare selectiva a deseurilor (100% CEZ)
-co-finantarea amenajarii parcului verde din centrul comunei (30% CEZ)
-reabilitarea si pictarea bisericii din localitate (70% CEZ);
– plntarea unei perdele forestiere in jururl intravilanului comunei (100% CEZ)
-sprijinirea realizarii evenimentelor culturale (anual)
-reamenajarea scolii si a gradinitei cu mobilier nou, materiale educationale, aparatura electronica si dotarea bibliotecii scolii;
-reamenajarea locului de joaca si construirea imprejmuirii care asigura siguranta copiilor de la gradinita.
Piata agroalimentara construita intre 2011 si 2012, raspunde nei nevoi locale de sprijinire a comertului traditional. Investitia se ridica la aproximativ 140 de mii de euro si apartine integral Grupului CEZ, autoritatile locale oferind in cadrul parteneriatului tot sprijinul necesar derularii etapelor de avizare si coordonarii lucrarilor de constructie. Piata agroalimentara este un obiectiv cu o arhitectura moderna si cu potential de a sustine comertul produselor alimentare variate- vegetale si lactate- specifice zonei. De aceea proiectul a fost gandit si construit cu doua zone: una semi-acoperita, cu mese la exterior, pentru comertul produselor agro-alimentare si generale, iar una acoperita- o incapere ce permite comercializarea produselor lactate traditionale, in orice anotimp al anului.
Evenimentul de inaugurare a transformat pentru o zi piata intr-un targ medieval, unde cei care au fost prezenti au avut parte de un adevarat ospat cu bucate gatite in spiritul epocii. Menestreii si domnitele au recreat atmosfera medievala punand la cale concursuri, farse si spectacole stradale.
La eveniment au fost prezenti: domnul primar al comunei Fantanele, Gheorghe Popescu care a multumit vechiului primar pentru acceptarea acetor proiecte si i-a inmanat o diploma, Miklos Szilagyi, CEO Parcurile Eoliene CEZ, Ondrej Safar, director Divizia Power Generation CEZ Group in Romania, Cosmina Marin, coordonator PR & Comunicare Parcurile Eoliene CEZ, Petrica Miu Inspector ISJ Constanta si multe personalitati ale comuelor Fantanele, Gradina si Cogealac.
Un alt proiect educational realizat de CEZ in parteneriat cu Asociatia MaiMulrVerde si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, ce include si scolile din Fantanele si Cogealac este EcoChampions. Proiectul ajuns deja la cea de-a doua editie a constat in crearea si sustinerea a 10 cluburi de voluntari in 10 scoli si licee judetul Constanta. temele pe care elevii concurenti le-au abordat au fost protectia mediului si promovarea culturii voluntariatului. Programul EcoChampions a obtinut deja 2 premii, dintre care unul national in 2012 la Gala Societatii Civile, la sectiunea campanii si proiecte de voluntariat si unul international in 2011 din partea Ligii Americane a Profesionistilor in Comunicare.
Printre proiectele viitoare se numara:
-constructia unui Centru multifunctional: sala de sport acoperita pentru scoala, sala de evenimente culturale, birou, ONG local si sali de clasa pentru reconversie profesionala-constructie si dotare integrala ce depaseste jumatate de milion de euro;
-continuarea proiectului de infrastructura si sprijin al educatiei in localitate.
Proiecte similare se desfasoara in prezent si in comunele alaturate, de exemplu in comuna Gradina unde in 2012 va fi construita si dotata o noua gradinita si va fi cinstruit si implementat un sistem de managementul deseurilor similar celui de la Fantanele.
„Credem intr-o viziune integrata in ceea ce priveste sprijinirea comunitatii, de aceea am decis sa reluam exemplul acestor proiecte in toate satele unde ne implicam, repetand proiectele de succes si utilizandu-le ca exemplu de buna practica. Motivatiile noastre de a desfasura un program de responsabilitate sociala sunt legate de politica Grupului, de construirea unei relatii bune cu comunitatea locala si a unei carti de vizita puternice in calitate de investitor responsabil”, a decalarat Ondrej Safar director Divizia Power Generation CEZ Group in Romania.
„Sunt coplesit de emotie sunt onorat sa fiu in fata dumneavoastra si va multumesc ca ati venit in comuna Fantanele. Sunt cel mai fericit primar! Vreau ca toti colegii promari sa traiasca ce traiesc eu acum. Ma bucur ca am oportunitatea sa lucrez cu asemenea investitori si o fac pentru ca este in avantajul lor sa ajute aceste comune.Este un eveniment deosebit sa inaugurezi un obiectiv realizat de CEZ”, a spus Gheorghe Popescu primarul comunei Fantanele.
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacitatilor operationale, cât si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si de Sud- Est si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pâna la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare.
Grupul CEZ este prezent pe piata româneasca înca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Vâlcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distributie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ investeste, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro în realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Gradina si Cogealac.
Constructia parcurilor amplasate la nord de Constanta se desfasoara în mai multe etape – prima, aflata la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapa se desfasoara în zona Cogealac si Gradina, include 101 turbine cu o capacitate totala de 252,5 MW.
Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizata sa fie pusa in functiune pâna la sfârsitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse în România, incluzând marile hidrocentrale. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pâna în anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importanta.
În 2009, în România, numai 14 MW au fost instalati în scopul valorificarii potentialului eolian.
In 2011, Grupul CEZ în România a achizitionat sistemul hidroenergetic de lânga Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, având o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW si o productie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeste în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita în scopul cresterii eficientei; capacitatea de productie urmând sa se ridice la peste 20 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.
Galerie Foto
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.