În toate lăcaşurile ortodoxe de cult de la oraşe şi de la sate, în această zi se săvârşesc, după rânduiala specifică Săptămânii Luminate, slujbe de sfinţire a apei, numită Agheasma Mică. La sfârşitul slujbei, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată cântând troparul : „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte , şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”.
În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare, rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită, are rol purificator şi îndepărtează energiile negative şi paguba. Efectele Agheasmei
Apa sfinţită acum are efecte dovedite asupra sănătăţii fizice şi spirituale. În tradiţia populară, bolnavii care beau agheasma se însănătoșesc. Din această agheasmă se bea dimineaţa, înainte de micul dejun. De asemenea, cu Aghesma mică se stropesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii.
În unele zone ale țării se mai practică „jurământul juvenil”. Ceremonia se face în fiecare an cu prilejul acestei sărbători între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie, de afinitate sufletească şi de sex.
Tinerii trebuie să împlinească mai multe rituale, să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală. Prin această tradiție tinerii își promit că se vor ajuta în cele mai dificile momente din viețile lor.
În tradiţia populară, ziua Izvorului Tămăduirii este cea mai norocoasă pentru săpătorii de fântâni. Pentru că apele se zbuciumă şi sunt foarte zgomotoase; de aceea, izvoarele pot fi descoperite cu uşurinţă.
La sat, oamenii își udă vitele cu agheasmă ca să aibă rod mult. De asemenea, se spune că munca este interzisă în această zi de sărbătoare. Se spune că cine încalcă această regulă va fi lovit de boală.
Această sărbătoare nu are dată fixă. Este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, adică vinerea ce urmează după Duminica Paştelui. Din bătrâni se spune că în această zi este bine să ne spălăm cu roua şi să bem aghiasma, pentru a ne feri de boli sau chiar pentru a ne vindeca.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.