Un fenomen astronomic rar, are loc vineri, 31 iulie, luna albastră. Potrivit specialiştilor, „Luna albastră” nu presupune transformarea acesteia în albastru. Termenul este asociat cu fenomenul rar caracterizat de faptul că luna plină apare de două ori în aceeaşi lună calendaristică
Denumirea provine de la rezultatul unei erori datorate astronomului James Hu Pruitt, care a folosit termenul de „Lună albastră” într-un articolul publicat în anul 1946, în paginile revistei Sky&Telescope. Publicaţia a recunoscut greşeala în 1999, iar astăzi este consacrată sintagma „lună plină”.
Conform NASA însă, în ocazii extrem de rare, Luna poate fi văzută cu adevărat albastră. Pentru a vedea o Lună cu adevărat albastră este însă nevoie de erupția puternică a unui vulcan aici pe Pământ. Spre exemplu în anul 1883 oamenii vedeau Luna albastră în fiecare noapte după erupția vulcanului indonezian Krakatau cu forța unei bombe nucleare de 100 de megatone. Norii de cenușă scuipați de vulcan au urcat până la limita superioară a atmosferei terestre, iar Luna a devenit „albastră” din cauza faptului că cenușa vulcanică juca rolul unui filtru pentru cei care se uitau pe cer.
Luna albastră s-a văzut și în anul 1980, după erupția vulcanului Mount St Helens din Washington (SUA), sau în 1982, după erupția vulcanului El Chichón din Mexic, precum și în 1991 după erupția vulcanului Pinatubo din Filipine.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.