Sâmbătă, 19 septembrie 2015, instituțiile muzeale din România au marcat Zilele Europene ale Patrimoniului, prin organizarea de evenimente menite să pună în valoare patrimoniul cultural național. Muzeul „Callatis” Mangalia, a organizat vineri, 18 septembrie, un eveniment la care au fost prezenți elevi de la Liceul Teoretic „Callatis”, Colegiului Economic și Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”.
Prezenta la eveniment, dr. Tatiana Odobescu, directorul Complexului Cultural „Callatis” din Mangalia, a subliniat: „Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, eveniment ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, Muzeul de Arheologie, din cadrul Complexului Cultural „Callatis”, își deschide porțile pentru a readuce în actualitate tehnologii specifice unor comunități din vechime. Patrimoniul cultural constituie un factor important în păstrarea identității valorilor culturale și naționale, o moştenire pe care trebuie să o merităm. Acesta este o resursă limitată și este ameninţat cu deteriorarea sau pierderea iremediabilă datorită nu doar scurgerii timpului şi progresului societăţii, dar şi modificărilor rapide economice şi sociale, din ultimii ani. Demersul specialiștilor de la Mangalia, în colaborare cu cadrele didactice și elevii de liceu din municipiu, vine sa accentueze apropierea față de patrimoniul cultural callatian, asupra componentei sale tehnice și industriale.”
Octavian Manu, președintele Asociației „România – Dacia Casa Noastră”, împreună cu alte două tinere, membre din Asociației, au confecționat, sub privirile celor prezenți, câteva vase din ceramică și reprezentări zoomorfe. După ce a prezentat vasele din ceramică, obiectele realizate din lut și din piele, veșmintele, opincile și armele de luptă geto-dace, Octavian Manu a concluzionat: „Am învățat să ne facem singuri echipamentele, de nevoie, așa că am devenit și fierari și pielari și ceramiști și croitori. Ne ajută mult faptul că știm să le facem. Ne ajută când organizăm atelierele de creație cu participarea publicului. Nu avem pretenția că suntem experți în ceea ce facem. Suntem oameni pasionați de istorie, de meșteșuguri antice și încercăm să reproducem cât mai fidel obiectele din vremea respectivă”.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.