Basilica paleocreștină de la Niculițel, județul Tulcea, își așteaptă vizitatorii, după ce, în ultimii aproape doi ani, a fost închisă pentru lucrări de reabilitare. Lucrările de reabilitare a Basilicii paleocreștine din Niculițel, monument unic de arhitectură în Europa, au început în anul 2014. Potrivit Consiliului Județean, bugetul proiectului a fost de peste 11,4 milioane de lei.
Basilica paleocreștină din Niculițel este un monument unic în Europa, potrivit Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’, aceasta reprezentând cel mai timpuriu exemplu de transpunere a concepțiilor arhitecturale greco-romane în arhitectura paleocreștină.
Unul dintre cele mai vechi complexe de cult crestin descoperite pâna în prezent în România, dateaza de la sfârsitul sec. IV – începutul sec. V p. Chr. Monumentul a fost descoperit întâmplator în anul 1971, facând obiectul mai multor campanii de sapaturi arheologice sistematice derulate pe o perioada de cca. 25 ani. Este locul unde, în cripta bazilicii, au fost descoperite ramasitele a sase martiri dintre care patru cunoscuti din actele martirice; cei patru, Attalos, Kamasis, Phillipos, Zottikos, au fost canonizati si figureaza în calendarul crestin ortodox la data de 6 iunie.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.