La sfârșitul anului 2011, s-au demarat lucrările de construcţie pentru realizarea proiectului CL1E “Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud”, investiţie finanţată din Fondul de coeziune. Acest proiect face parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu Axa 1 „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”. Valoarea acestui ambițios proiect derulat de SC RAJA SA Constanta se ridică la 1,15 miliarde lei (aproximativ 271 milioane de euro). Programul european, denumit generic POS MEDIU are la Constanţa două componente mari: „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud” şi „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa”.
Execuţia lucrărilor pentru Stația de Epurare Eforie Sud a fost câştigată în urma unei licitații publice internaționale de către firma BETON & ROHRBAU C.F. Thymian GmbH & Co. KG, durata de execuție estimată a contractului fiind de 22 de luni. Lucrările staţiei de epurare se ridică la o valoare de 118.593.938,33 lei. Investiţia a fost demarată în cadrul Măsurii ISPA Constanţa, dar din cauza dificultăţilor majore generate de falimentul constructorului iniţial, aceasta a fost translatată în cadrul POS Mediu, fiind implementată împreună cu actualul antreprenor.
Proiectul investiţiei presupune execuţia unei staţii de epurare moderne cu funcţionare flexibilă, la cele mai înalte standarde tehnologice, cu respectarea tuturor rigorilor legislative naţionale şi comunitare în materie de tratare a apei.
La finalizarea acestei investiţii, staţia de epurare Eforie Sud va deveni una dintre cele mai moderne staţii de epurare din România, prin introducerea treptei terțiare de tratare a apelor uzate. Dimensionarea stației este prevăzută pentru 140.000 p.e. (populatie-echivalentă), la un debit maxim de 0,745mc/secundă. Staţia va colecta şi va trata apele uzate din localităţile Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Techirghiol, Tuzla, Costinești și Schitu, fiind integrată în sistemul de canalizare.
Astăzi, 03 decembrie 2012, se inaugurează punerea în funcţiune a primei linii tehnologice a staţiei (linia apei), în cadrul căreia funcţionează următoarele obiective: tunel intrare ape uzate, clădirea grătare (grătare rare şi dese), deznisipator, staţie de pompare ape uzate, bioreactoare. Întreaga investiţie urmează a fi finalizată în luna februarie 2013, moment la care instalaţia va funcţiona la capacitatea maximă proiectată.
Urmare a reabilitării stației se va asigura conformarea cu regulile directivelor Uiunii Europene de protecţie a mediului înconjurător. Apa uzată, tratată în staţia de epurare inclusiv prin treaptă terţiară, va fi evacuată la 1.500 metri în largul Mării Negre, prin intermediul unei conducte de descărcare realizată cu succes în cadrul Măsurii ISPA Constanţa, asigurându-se astfel ecologizarea platoului continental şi apelor de îmbăiere din zonă.
Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) – “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa”, ce are ca obiective generale asigurarea conformării cu legislaţia UE şi cea naţională agreată între România şi UE referitoare la sectorul de mediu; este cel mai mare program derulat la nivel naţional pe fonduri de coeziune. Investiţiile cuprinse în acest ambiţios proiect vor dezvolta şi moderniza infrastructura de utilităţi publice la nivelul celor două judeţe, în 23 de localităţi, având în vedere realizarea următoarelor obiective : extinderea cu 301 km şi reabilitarea a 24 km a reţelei de canalizare; dotarea a 20 de aglomerări cu sistem de colectare şi epurare a apei uzate; extinderea conductelor de descărcare cu 54 de km şi reabilitarea a 7 km din reţeaua aflată în folosinţă; construirea a 6 Staţii de Epurare şi prevederea treptei terţiare pentru alte 3 statii de epurare aflate în exploatare; construirea a 40 de Staţii de Pornpare apă uzată precum şi reabilitarea a 7 Staţii de Pornpare din cele existente; reabilitarea a 25 zone de captare şi construirea a 8 zone noi; reabilitarea a 34 km conducte de aducţiune apă potabilă şi extinderea cu 34 km a celor existente; extinderea reţelelor de distribuţie a apei potabile cu 91 km şi reabilitarea a 106 km; construirea a 4 rezervoare de stocare a apei; construirea unei noi Staţii de Pompare a apei potabile şi reabilitarea a încă 6; reabilitarea Staţiei de Tratare PALAS Constanta; construirea unei Staţii de Clorinare; racordarea şi contorizarea a 6.058 de gospodării la reţeaua de apă potabilă..
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.