Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a efectuat astăzi, 1 octombrie 2012, o vizită oficială la Budapesta, în cadrul căreia a avut consultări cu omologul ungar János Martonyi, şi a fost primit de Primul-ministru, Viktor Orbán şi de Preşedintele Parlamentului, László Kövér.
În discuţiile cu demnitarii ungari, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa consolidării dialogului politico-diplomatic şi a relaţiilor de bună vecinătate, în spiritul Parteneriatului Strategic existent între cele două ţări. În context, ministrul român de externe a propus organizarea, în luna noiembrie, la Bucureşti şi la Budapesta, a unor evenimente de marcare a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic între cele două state.
Şeful diplomaţiei române a relevat importanta organizării, la începutul anului viitor, a unei noi şedinţe comune de Guvern, în vederea promovării proiectelor de interes comun, îndeosebi în domeniul infrastructurii, al agriculturii şi în domeniul energetic.
Miniştrii de externe au evidenţiat interesul pentru armonizarea poziţiilor celor două ţări pe teme aflate pe agenda europeană şi internaţională, precum şi pentru implementarea proiectelor din cadrul Programelor de cooperare transfrontalieră. Totodată, au evidenţiat progresele înregistrate în domeniul cooperării sectoriale, subliniind că este necesară o cooperare economică intensificată şi stimularea participării investitorilor din cele două ţări în proiecte de interes comun.
Au reconfirmat, de asemenea, angajamentul pentru implementarea proiectelor care privesc interconectarea sistemelor energetice dintre cele două ţări, subliniind, în context, că ratificarea şi intrarea în vigoare, la 27 septembrie, a celor două Acorduri privind interconectările autostrăzilor Cluj Napoca-Santaul Mare (RO) – Nagykereki-Szolnok (H) şi Arad-Nădlac (RO) – Szeged – Mako – Csanadpalota constituie un pas important în privinţa interconectării în domeniul transporturilor. În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energetic, miniştrii de externe au reiterat necesitatea ca proiectele prioritare Nabbuco şi AGRI să fie puse în practică cât mai curând posibil.
Ministrul român de externe a informat, de asemenea, cu privire la decizia Guvernului României, la solicitarea autorităţilor ungare, privind acomodarea temporara în cadrul Ambasadei României la Bagdad a desfăşurării activităţii diplomatice de către partea ungară.
Şefii celor două diplomaţii au evidenţiat coordonarea foarte bună în domeniul afacerilor europene, îndeosebi în ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, Uniunea Economică şi Monetară, securitatea energetică, Politica Europeană de Vecinătate etc.
România şi Ungaria, în calitate de state membre ale Grupului „Prietenii Coeziunii” împărtăşesc o viziune similară cu privire la faptul că Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de alocări corespunzătoare în viitorul buget al UE. Ministrul Titus Corlatean a mulţumit părţii ungare pentru sprijinul constant acordat pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
Ministrul român a arătat că România susţine în continuare extinderea Uniunii Europene, pe baza progreselor înregistrate de fiecare stat candidat. Cei doi omologi au trecut în revistă pregătirea statelor candidate, în această direcţie. În ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, ministrul afacerilor externe a exprimat interesul părţii române ca progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de apropiere de UE să fie reflectate în mod corespunzător.
Cei doi demnitari au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat necesitatea utilizării mecanismelor de cooperare deja existente între România şi Ungaria, menite să contribuie la identificarea celor mai bune soluţii care privesc minoritatea română din Ungaria şi cea maghiară din România.
În context, ministrul Titus Corlăţean a propus organizarea, în perioada imediat următoare, a unei noi reuniuni la nivel de secretariate şi experţi, a celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, care să contribuie la accelerarea negocierilor în vederea finalizării Protocolului acestei sesiuni.
Ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocupările părţii române vizând îmbunătăţirea situaţiei minorităţii româneşti din Ungaria. În acest sens, a solicitat sprijinul autorităţilor ungare în vederea asigurării unei finanţări predictibile şi corespunzătoare pentru susţinerea unui proces educaţional de calitate în limba română, pentru Episcopia Ortodoxă Română, Institutul Cultural al Românilor din Ungaria, cât şi pentru mass-media în limba română. Totodată, a reiterat interesul ca minoritatea română din Ungaria să fie reprezentată direct în Parlamentul ungar, inclusiv prin acordarea dreptului de a vota, pentru asigurarea promovării eficiente a drepturilor acestora şi nediscriminatorie comparativ cu alte minorităţi. De asemenea, şeful diplomaţiei române a solicitat sprijinul părţii ungare pentru înfiinţarea Centrului Cultural Românesc de la Micherechi.
Ministrul Titus Corlăţean a asigurat partea ungară de politica constantă a României în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. A subliniat, în context, că ţara noastră a aplicat şi va continua să aplice aceleaşi standarde, pentru a asigura protejarea şi afirmarea identităţii specifice a tuturor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
„Îmi exprim convingerea că prin continuarea unui dialog deschis şi pragmatic, vom găsi, împreună cu partea ungară, cele mai convenabile soluţii în interesul celor două comunităţi”, a declarat ministrul Titus Corlăţean în cadrul conferinţei comune de presă.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a asigurat partea romană de sprijinul său direct şi personal pentru asigurarea drepturilor minorităţii române din Ungaria. Partea ungară a informat asupra acordului său pentru instalarea la Jula a statuii Mitropolitului Andrei Saguna.
În discuţia cu Preşedintele Parlamentului ungar, László Kövér, ministrul român de externe a subliniat importanta dialogului dintre legislativele celor două ţări pentru întărirea parteneriatului strategic bilateral şi la acest nivel. A făcut totodată un apel la evitarea pe viitor a unor iniţiative cu potenţial impact negativ asupra relaţiei bilaterale, de tipul celor referitoare la personalităţi controversate precum Nyiro Jozsef, iniţiative care nu pot întruni acceptul părţii romane.
În cadrul întrevederii cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat eforturile susţinute ale autorităţilor româneşti pentru îmbunătăţirea situaţiei minorităţii româneşti din Ungaria şi a încurajat iniţiativele acestora menite să contribuie la promovarea identităţii lingvistice, culturale şi religioase.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.