Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de faptul că în mass-media din România au reapărut referiri şi comentarii privind solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei adresate Comisiei de la Veneţia pentru a elabora o opinie privind compatibilitatea acţiunilor Guvernului şi Parlamentului român cu principiile constituţionale şi statul de drept. Faţă de aceasta, MAE precizează următoarele:
1. Declaraţia Secretarului general al Consiliului Europei la care a făcut referire postul B1 TV astăzi, nu este un document nou, ea fiind difuzată în realitate la 7 iulie 2012, ca urmare a solicitării adresate Comisiei de la Veneţia în ziua precedentă. Faţă de această declaraţie, Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Externe au reacţionat la momentul respectiv, subliniind că sunt de neacceptat imixtiuni şi presiuni în activitatea CCR sau ameninţări la adresa judecătorilor Curţii.
2. MAE precizează totodată că, la data de 9 iulie 2012, Prim-ministrul României, dl Victor Ponta, a solicitat Comisiei de la Veneţia să elaboreze două opinii – una asupra amendării cadrului normativ privind organizarea şi funcţionarea CCR, iar alta asupra amendării Legii 3/2000 privind organizarea referendumului, această solicitare fiind dovada clară a deschiderii Guvernului României şi a dorinţei sale de respectare întocmai a standardelor constituţionale şi europene aplicabile.
3. MAE reaminteşte că Guvernul României a prezentat pe larg tuturor factorilor interesaţi din afara ţării, în special instituţiilor europene, toate elementele care au condus la organizarea Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012.
4. MAE îşi exprimă totalul dezacord faţă de modul în care a fost prezentată în mass-media solicitarea menţionată a Secretarului General al Consiliului Europei şi consideră că astfel de atitudini sunt de natură să inducă opiniei publice percepţii eronate, bazate pe informaţii care nu au acoperire în realitate. MAE reiterează importanţa abordării obiective a faptelor şi împrejurărilor politice din actualul context, mai ales atunci când sunt redate opiniile unor oficiali străini despre evoluţiile din România, şi consideră că este deosebit de importantă respectarea normelor privind deontologia profesională.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.