Urmare precizărilor Ministerului Afacerilor Externe referitoare la declaraţia preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), transmise mass-media la data de 7 august 2012, vă remitem, anexat, scrisoarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, adresată Preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean la data de 8 august 2012.
„Stimate domnule Preşedinte,
Am onoarea să mă adresez dumneavoastră, cu deplin respect pentru independenţa Curţii Constituţionale a României, pentru a vă informa că am luat cunoştinţă, cu preocupare, de elementele cuprinse în declaraţia preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012.
Conform textului acestei declaraţii publice, reacţia preşedintelui Buquicchio a fost determinată de primirea, în cursul zilei precedente, a unor informaţii suplimentare din partea Curţii despre – citez din declaraţia menţionată – „presiuni continue şi ameninţări la adresa unor judecători” ai Curţii.
După cum cunoaşteţi, conform competenţelor sale legale, Ministerul Afacerilor Externe realizează politica externă a statului român în concordanţă cu interesele naţionale şi cu statutul României de membru în structurile europene şi euroatlantice, printre atribuţiile sale principale numărându-se asigurarea, prin acţiunile de politică externă, a consolidării statului de drept şi a structurilor democratice din societatea românească, precum şi proiectarea unei imagini reale a României în lume. Sunt încredinţat că veţi fi de acord cu faptul că afirmaţii grave de tipul celor citate în declaraţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia, care au determinat această luare publică de poziţie din 7 august 2012, prezintă riscul afectării de o manieră serioasă a imaginii României, ca stat de drept şi democratic.
În aplicarea strictă a acestor atribuţii legale, Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat prompt în urma declaraţiei preşedintelui Buquicchio, arătând public că împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de acesta, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă. De asemenea, ministerul pe care îl conduc a arătat că autorităţile guvernamentale române nu fac şi nu vor face niciun fel de excepţie de la respectarea cu stricteţe a principiului constituţional fundamental al statului de drept care este independenţa justiţiei sau a contenciosului constituţional, fiind extrem de important – aşa cum arată şi Preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia sa – ca nicio presiune politică să nu fie exercitată asupra judecătorilor.
Domnului judecător Augustin Zegrean,
Preşedintele Curţii Constituţionale a României
De altfel, Prim-ministrul României, dl. Victor Ponta, a subliniat în mod repetat că Guvernul român va respecta întocmai deciziile Curţii Constituţionale şi a lansat la data de 31 iulie 2012 un apel public către toate părţile politice implicate în actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a Preşedintelui României să se abţină de la orice formă de presiune la adresa Curţii Constituţionale sau la adresa unor judecători ai acestei instituţii. În acest context, am luat notă cu regret de declaraţia din data de 4 august 2012 a preşedintelui suspendat al României, dl. Traian Băsescu, potrivit căreia solicitarea Curţii Constituţionale privind actualizarea listelor electorale după referendum „este ilegală”, ceea ce, în opinia mea, poate fi considerată o clară formă de presiune la adresa independenţei Curţii.
Am subliniat totodată, în luarea de poziţie de ieri a Ministerului Afacerilor Externe că, în cazul, absolut regretabil, al unor ameninţări împotriva integrităţii judecătorilor, vor fi aplicate în modul cel mai strict şi ferm prevederile legale corespunzătoare, în acest scop fiind esenţial ca acestea să fie aduse imediat la cunoştinţa autorităţilor de resort. În egală măsură, am reamintit faptul că, în cazul ameninţărilor la care a fost supusă doamna judecător al Curţii Constituţionale Aspazia Cojocaru, autorităţile competente ale statului au declanşat prompt procedurile penale corespunzătoare şi am exprimat speranţa că acestea se vor finaliza în cel mai scurt timp, iar făptuitorii vor suferi rigorile legii.
Faţă de toate aceste elemente, şi observând şi faptul că în cursul zilei de ieri a apărut în spaţiul public un document care vă este atribuit şi care ar fi fost adresat unor înalţi oficiali ai Consiliului Europei şi ai Uniunii Europene, inclusiv preşedintelui Comisiei de la Veneţia (şi care ar fi stat la baza declaraţiei acestuia din 7 august 2012, vă adresez respectoasa rugăminte de a ne confirma autenticitatea acestui document şi a informaţiilor incluse în acesta. În egală măsură, în cazul în care răspunsul dumneavoastră este pozitiv, având în vedere gravitatea deosebită a acuzaţiilor privind ameninţările la adresa unui judecător al Curţii şi a familiei acestuia, apreciez că este imperios necesar ca toate informaţiile relevante, conexe acestei situaţii regretabile să fie neîntârziat aduse la cunoştinţa autorităţilor române competente, pentru ca acestea să fie în măsură să ia, de urgenţă, măsurile legale care se impun.
Reiterând faptul că prezentul demers al Ministerului Afacerilor Externe se întemeiază în modul cel mai strict pe atribuţiile sale reamintite mai sus, iar răspunsul dumneavoastră prompt este necesar pentru realizarea acestor competenţe legale de reprezentare externă a României, cu deplinul respect al independenţei Curţii Constituţionale a României, vă rog să primiţi, domnule Preşedinte, asigurarea deosebitei mele consideraţii.
Titus Corlăţean”
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.