Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 15 iulie 2012, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Kazahstan. Astăzi, relaţiile de parteneriat dintre cele două ţări sunt definite de termenii Declaraţiei Comune de Parteneriat şi Cooperare, semnată la nivel prezidenţial, în septembrie 2003.
Pe parcursul celor două decenii, relaţiile dintre România şi Republica Kazahstan au evoluat într-un registru cuprinzător, în domeniile economic, energetic, cultural, educaţional. Dialogul politic la cel mai înalt nivel este unul consistent, fiind susţinut de o agendă bilaterală densă şi de un număr semnificativ de contacte oficiale la nivel pe linie guvernamentală şi diplomatică.
Prin prisma agendei politico-economice, cooperarea cu Republica Kazahstan reprezintă o direcţie de acţiune privilegiată pentru România, în care componenta energetică continuă să fie un element central al cooperării economice bilaterale. Această dimensiune este reflectată atât în ponderea pe care importurile de petrol din Kazahstan le au la nivelul schimburilor comerciale bilaterale, cât şi în asigurarea pe piaţa energetică românească a companiei de stat KazMunaiGaz.
Totodată, cooperarea dintre România şi Kazahstan în domeniul energetic se sprijină pe potenţialul de tranzit, respectiv de furnizor, pe care cele două ţări îl au în procesul consolidării securităţii energetice europene, prin promovarea coridoarelor energetice importante pe ruta Asia Centrală – Marea Caspică – Marea Neagră (proiectele Nabucco, AGRI, Pan European Pipeline) şi, în continuare, prin România, spre Europa Centrală.
Schimburile culturale, contactele interumane şi în domeniul educaţiei completează oportunităţile de cooperare dintre România şi Kazahstan. Cooperarea inter-universitară, inclusiv proiectul inaugurării, în Republica Kazahstan, în viitorul apropiat, a unor lectorate de istorie, limbă şi civilizaţie românească sunt premise suplimentare în măsură să susţină o dezvoltare amplă şi intensificată a cooperării sectoriale dintre România şi Republica Kazahstan.
La nivelul Ministerelor de Externe din cele două ţări a fost convenită, pentru perioada următoare, o intensificare a agendei de lucru, prin desfăşurarea de consultări la nivel de secretar de stat/adjunct de ministru de externe, care să treacă în revistă perspectivele de progres spre finalizarea activităţilor sectoriale în derulare, precum şi a celor de extindere a cooperării bilaterale, susţinute de un cadru juridic extins. În acest sens, este avută în vedere elaborarea unui plan-cadru de cooperare pentru perioada următoare, vizând susţinerea, din punct de vedere instituţional, a schimbului de opinii şi de expertiză pe teme de interes reciproc.
Informaţii suplimentare
România a recunoscut independenţa Republicii Kazahstan la 16 decembrie 1991. În marja vizitei oficiale a ministrului de externe român în Kazahstan din iulie 1992, a fost semnat Protocolul privind stabilirea relaţiilor diplomatice. Misiunea diplomatică a Republicii Kazahstan în România a fost deschisă în septembrie 2003, fiind ridicată la rang de Ambasadă în 2012.
Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală, schimburile comerciale bilaterale înregistrând o dezvoltare dinamică. În 2011, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu R. Kazahstan a fost de 3,36 miliarde USD, marcând o creştere cu 76% faţă de anul 2010.
Un potenţial semnificativ de cooperare este oferit de valorificarea, pe piaţa kazahă, a experienţei companiilor româneşti în următoarele domenii de activitate: producţia de echipamente de foraj şi extracţie petrolieră, echipamente IT, dezvoltarea comunicaţiilor, producţia de energie electrică, securizarea frontierelor etc.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.