Centrul de Consiliere Educațională și Profesională din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța a realizat recent un sondaj pe un eșantion de 1.112 elevi. Ca urmare a campaniei de promovare a ofertei educaționale (caravana Admiterii 2012 la „Ovidius” în mai multe județe, condusă de rectorul prof.univ.dr. Dănuț Tiberius Epure, împreună cu prorectori ai universități, participare la târguri educaționale, Zilele Porților Deschise la Universitatea „Ovidius”), care a constat în mare parte într-o serie de întâlniri directe cu elevii din județ, sondajul relevă faptul că 97% dintre liceeni intenționează să urmeze cursurile unei forme de învățământ superior, în timp ce doar 3% au răspuns că nu intenționează să urmeze cursurile universitare. Dintre aceștia, 82% și-au arătat intenția de a urma studiile universitare la „Ovidius”, 92% dintre participanții la studiu au răspuns că doresc să urmeze cursuri la zi, 6% doresc la IFR, iar 2% intenționează să frecventeze cursuri la ID.
La întrebarea „Cum apreciați a fi volumul de informații pe care îl dețineţi în prezent cu privire la oferta educaţională existentă în România?”, 78% apreciază că informațiile sunt suficiente.
La întrebarea „Ce factori credeţi că influențează cel mai mult alegerea privind universitatea pe care doriţi să o urmaţi?”, 45% dintre respondenți consideră că alegerea specializării este influențată de întâlnirile directe cu profesorii și studenții universității, 25% de profesorii de liceu în urma orelor de dirigenție, 10% de familie. Totodată, 25% dintre respondenți consideră că alegerea specializării este influențată de interesele proprii și plăcerea efectuării unei ocupații, 19 % au în vedere perspectivele financiare atunci când își aleg cariera, 14% au în vedere evoluția pieței muncii, 13% dintre subiecți consideră că traseul educațional/profesional avut anterior influențează alegerea carierei, 8% dintre participanții la studiu susțin că alegerea carierei este influențată de aptitudinile proprii sau de talentul personal, în timp ce 8% consideră că familia are un rol important în alegerea carierei.
La întrebarea: „Cum vă proiectați în viitor, peste 5 ani?”, 69% dintre respondenți au răspuns că vor o carieră de succes și au un plan de carieră bine definit. Un aspect îngrijorător pentru piața muncii din Constanța este însă faptul că mai mulți dintre absolvenții chestionați (38%) se văd peste 5 ani lucrând în străinătate, față de 26% dintre ei care se văd lucrând în România. De asemenea, 75% dintre participanții la sondaj se văd în viitor ca fiind studenți, masteranzi sau doctoranzi, ceea ce denotă o preocupare privind continuarea traseului educațional în forme superioare.
Chestionarul a fost aplicat de către psihologii din cadrul Centrului de Consiliere Educațională și Profesională, eșantionul fiind alcătuit din elevi de clasa a-XII-a, 54% absolvenți ai unui liceu cu profil real, 20% liceu cu profil economic, 19% liceu cu profil tehnic, 6% liceu cu profil uman și doar 1% liceu cu profil vocațional.
„Acest sondaj relevă potențialul real pe care județul Constanța, dar și județele limitrofe îl au în acest moment, dar și direcțiile și orientarea reală a candidaților spre o facultate care să răspundă nevoilor educaționale, dar și sociale. Totodată, este un argument în favoarea universității noastre, calificată cu Grad de Încredere Ridicat, cu o clasificare superioară a celor mai importante specializări”, a declarat rectorul Universității „Ovidius” din Constanța, prof.univ.dr.Dănuț Tiberius Epure.
Centrul de Consiliere Educațională și Profesională (C.C.E.P.) al Universității ,,Ovidius”din Constanța este un centru specializat care oferă servicii de orientare şi consiliere în alegerea informată asupra ofertei academice propuse de UOC, adresându-se nu numai actualilor studenţi ai universității, dar și viitorilor studenți, candidații care aleg să studieze la „Ovidius”. Știind cât este de importantă alegerea potrivită a studiilor universitare, Centrul de Consiliere Educațională și Profesională informează asupra ofertei academice pusă la dispoziție de către UOC și oferă consiliere în alegerea acelui program universitar corespunzător performanțelor școlare,aptitudinilor, aspirațiilor profesionale și, nu în ultimul rând, în acord cu cerințele estimate ale pieței muncii.
Biroul de promovare și relații publice,
13 iulie 2012
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.