Ziua de 29 iunie a fost desemnata drept Ziua Dunării din iniţiativa Comisiei pentru Protecţia fluviului Dunărea.
Dunarea si afluentii sai formeaza unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. De mii de ani, fluviul Dunarea a jucat un rol crucial in dezvoltarea politica, socio-economica si culturala a Europei. Este cel mai international bazin hidrografic din lume, acoperind 817,000km2, 1/3 din Europa.
Administratia Nationala “Apele Romane” este autoritatea competenta pentru implementarea Directivei Cadru in domeniul apei. Specialistii Administratiei Nationale “Apele Romane” participa activ la intalnirile grupelor de experti din cadrul ICPDR, precum si la elaborarea documentelor de la nivelul bazinului Dunarii, sub-bazinelor transfrontaliere si de la nivel national.
„Ziua Dunării este pentru Administraţia Naţională “Apele Române” un prilej de a focaliza atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării apelor din bazinul Dunării şi de a reliefa îndatoririle şi responsabilităţile noastre, ale celor cu atribuţii în protejarea şi valorificarea resurselor de apă, cât şi de a cere implicarea şi suportul tuturor factorilor interesaţi, în general, şi a publicului larg, în special, pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu.
Aşa cum au fost identificate în cadrul Planurilor de management bazinale, precum şi în Planul de Management al Districtului Hidrografic Internaţional al Fluviului Dunărea, cele mai importante probleme de gospodarirea apelor în Romania şi în bazinul hidrografic al Dunării au în vedere poluarea cu substanţe organice, cu nutrienţi, cu substanţe periculoase, precum şi alterarile hidromorfologice, pentru care s-au propus măsuri care vor conduce la atingerea treptată a stării bune a apelor” a precizat Dr.ing. Vasile Pintilie, Director General al Administratiei Nationale “Apele Române”.
Informatii despre Bazinul Hidrografic al Dunarii
Dunarea, al II-lea fluviu ca lungime din Europa: din Muntii Padurea Neagra din Germania si pana in Delta Dunarii, asigurand legatura dintre cei peste 81 de milioane de locuitori din Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Serbia-Montenegro, Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina.
Dintre tarile dunarene, Romania detine cea mai mare suprafata – 30% din Bazinul Dunarii, sectorul cel mai lung al fluviului Dunarea – 1076 de kilometri si Delta Dunarii – a II-a mare zona umeda din Europa. Romania este cuprinsa in proportie de 98% in Bazinul Hidrografic al fluviului Dunarea.
Peste 5.200 de specii de flora si fauna sunt adapostite de Delta Dunarii. Cu toate acestea, fluviul si vietuitoarele acestuia au suferit pierderi considerabile, mai ales in ultimul secol. In prezent, Bazinul Dunarii acopera doar 20% din suprafata initiala acoperita de apa, din care doar jumatate mai prezinta caracteristici naturale in adevaratul sens al cuvantului.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.