Vineri, 12 aprilie 2019, de la ora 13.00, în sala de evenimente Sky View, etaj 14, hotel Parc, Mamaia se va desfășura un eveniment inedit, o experiență dobrogeană autentică, “venirea satului la oraș” sau lansarea unui produs atestat traditional, brânza de capre de la Stejaru. Brânza de capră va fi însoțită de pâinea de casa plămădită de Otilia Dragomir în mica ei brutărie de la „Poftă de pâine”, dulceață de trandafiri făcută de familia Gigi și Mihaela Dumbravă, țărani dobrogeni care dețin întinsa cultură de trandafiri de la Cobadin și vinurile alese dobrogene din Crama Hamangia, prezentate de Alex Petrescu. La eveniment va fi prezent și Ansamblul de Dansuri Tradiționale Armânești „Vanghilizmo” de la Mihail Kogălniceanu.
Așa cum deseori povestește, Picurarlu Nicolae din satul Stejaru, numit cândva Eschibaba, este cioban din tată în fiu,iar înaintașii săi, aromâni bijduveni, cu turme de oi și mulți cai, au trecut prin Cadrilater ajungând apoi pe aceste meleaguri. Picurarlu, pe numele său Nicolae Migit spune că: “De ani buni mă ocup de păstoritul caprelor, munceșc din zori până-n noapte, iar ceea ce mă ține sănătos este laptele de capră proaspăt băut seara și zerul pe care îl beau de dimineață, adevărate medicamente”.
Mirabela Burrichter Migit afirmă că: „A fi țăran nu e o rușine, din contră, concentrează omenie, sârguință, naturalețe și multe valori de care „orașul” a uitat. Noi suntem o familie de români dar de origine aromână și îmbinăm cu mândrie tradițiile. În gospodăria noastră producem bunătăți nenumărate, de la caprele noastre, lapte, iaurt și felurite brânzeturi, Suntem mândri că am reușit să atestam brânza ca produs traditional, făcută de parinții mei în mica noastră gospodărie. În felul nostru aducem un regal Dobrogei și mulțumiri tuturor acelora care au fost și sunt în continuare alături de noi.”
Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art și unul dintre inițiatorii proiectului “Experiențe Dobrogene” crede cu tărie că: “Dobrogea este, fără îndoială, un ţinut captivant al diversităţii, plin de poveşti, tradiţii şi experienţe inedite și pitoreşti. O poveste de succes o oferă şi Picurarlu din Stejaru, pe numele său Nicolae Migit, alături de soția sa, Elena Migit și fiica lor, Mirabela Burrichter Migit.
Prin proiectul “ Experiențe Dobrogene”, susținem acest demers de atestare ca produs traditional, a unui fel de brânză de capre unică în felul său, de valorificare a tradițiilor și produselor locale, promovând oameni și locuri, povești și bucate. Armâna, fata cu capre, Mirabela,fiica Picurarlui din Stejaru promovează cu mândrie tradiţiile armâneşti şi româneşti, acestea reflectându-se şi în produsele pe care ea şi părinţii săi le pregătesc în gospodăria lor”.
Stănică Enache, președinte Inomar Cluster, unul dintre inițiatorii proiectului “Experiențe Dobrogene” conchide : “Nu am gasit in istoria Dobrogei o perioada mai favorabilă aducerii în atenția publicului larg dar totodată și în memoria comunității locale, valorile atât de specifice și unice Dobrogei. Insistăm noi la “Experiențe Dobrogene” să nu „divizăm” Dobrogea. Segregarea geografică poate conduce direct spre idei radicale și uneori, Doamne ferește, spre extremism. Ori noi dobrogenii respiram de 100 de ani aerul mereu proaspăt al confluenței și armoniei celor 15 etnii, fiecare cu mentalul ei cultural, cu trăsăturile ei gastronomice definitorii, cu preocuparile ei de reafirmare a identitații și mândriei de a un altfel de român! De a fi Dobrogean!
Un produs unic prin gust, prin compozitie, prin istoria familiei care-l prepară, prin simplitatea și bunul simț al Picurarlui de la Stejaru (Tulcea) care distribuie produse proaspete și gustoase de mai bine de trei ani pe piața constanțeană cu ajutorul comunității Țăranilor Dobrogeni și care cu sprijinul Asociației Inomar Cluster a reușit ceea ce mulți încă visează… Să obțină atestatul de produs tradițional certificat, pentru Brânza de Capră de la Stejaru. Mai mult decât atât, confirmând convingerea noastră că Dobrogea înseamnă „Nord” și „Sud” impreuna, brânza de capră de la Stejaru este deja ingredient în pâinea cu brânză de la “Pofta de Pâine”, o brutărie care face pâine tradițională, una din poveștile de succes de la “Experiențe Dobrogene”, de care ați auzit deja și despre care sigur vom mai vorbi.
Va fi prezentată în premieră, dulceața de trandafiri din pepiniera familiei Dumbravă de la Cobadin și vinuri asortate aduse de Alex Petrescu de la Crama Hamangia de lângă Baia.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.