Proiectul de lege pentru modificarea art. 7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, susţinut, ca reprezentant al Guvernului, de ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a fost adoptat joi, 14 iunie, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională. Actul normativ prevede, pentru pensionarii militari al căror cuantum al pensiei a fost diminuat în urma recalculării pensiilor, nerecuperarea sumelor rezultate din regularizarea pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2011. Conform OUG nr. 1/2011, în forma iniţială, procesul de recalculare a fost finalizat la 31 decembrie 2011, iar din aprilie 2012, ar fi trebuit recuperate sumele plătite în plus, începând cu 1 ianuarie 2011. La Casa sectorială de pensii a Ministerului Apărării Naţionale sunt în evidenţă aproximativ 9.000 de pensionari militari în această situaţie, iar suma totală pe care ei ar fi trebuit să o returneze este de aproximativ 60 de milioane de lei. Modificarea OUG nr. 1 din 2011, prin amnistierea obligaţiilor de plată rezultate din scăderea pensiilor, efect al recalculării şi revizuirii acestora, este una dintre măsurile reparatorii aduse pensionarilor militari care au avut de suferit în urma procesului de recalculare, revizuire şi regularizare a pensiilor militare. „Am realizat astăzi o etapă importantă din procesul de eliminare a nedreptăţilor făcute în procesul de recalculare a pensiilor, un pas care dovedeşte voinţa Parlamentului României de a reda militarilor demnitatea şi respectul cuvenite. Intenţia noastră nu se opreşte aici! Angajamentul nostru politic este ca, într-o a doua etapă, să includem în viitorul program de guvernare al USL problematica pensiilor militare, astfel încât să demarăm, din 2013, procedurile de revenire a pensiilor militare diminuate la cuantumul din 31 decembrie 2010″, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu. La Ministerul Apărării Naţionale s-a constituit joi, 7 iunie a.c., Comisia pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale. Acest organism are drept misiune analizarea şi evaluarea situaţiei actuale a pensionarilor militari din perspectiva aplicării legilor 119/2010, 263/2010 şi a OUG 1/2011, în vederea elaborării actelor normative care să reglementeze drepturile actualilor pensionari militari, cât şi cele ale viitorilor pensionari militari, în prezent în activitate.
„Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Una dintre categoriile sociale care a fost nedreptăţită de măsurile arbitrare, luate de guvernarea Boc, a fost rezerva armatei române. Mă aflu aici, în faţa dumneavoastră, ca reprezentant al Guvernului USL, pentru a repara injusteţile produse în ultimii ani printr-o serie de acte normative, care au contribuit la învrăjbirea categoriilor sociale sau au atacat demnitatea unor oameni, a generat mari probleme existenţiale altora şi decesul câtorva, în loc să primească din partea ţării respect şi recunoştinţă. USL a agreat ca primă măsură reparatorie soluţia de amnistie fiscală, aprobată prin Memorandumul adoptat de Guvern, în şedinţa din 30 mai, şi avizată în unanimitate, ieri, de comisiile de specialitate. Ca atare, vă solicit, într-o primă etapă, sprijinul pentru a aproba proiectul de lege de modificare a art. 7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, în sensul amnistierii obligaţiilor de plată rezultate din scăderea pensiilor, ca efect al recalculării şi revizuirii acestora. Vom stopa, astfel, măsura abuzivă şi de un cinism înfiorător prin care am fi fost obligaţi să le băgăm oamenilor mâna în buzunar, din nou, pentru a restitui sumele primite anul trecut, în deplină legalitate. Din păcate, din cauza constrângerilor bugetare, nu putem ca, în acelaşi timp, să dispunem şi revenirea pensiilor diminuate la cuantumul din decembrie 2010. Mai mult, unul dintre principiile fundamentale ale armatei este cel al camaraderiei, care presupune spirit de corp, sacrificiu, dar şi solidaritate. Există în acest moment şi rezervişti din alte structuri militare, altele decât armata, ale căror pensii au fost diminuate şi, pentru care, aceste structuri nu au banii necesari pentru a putea efectua plăţi în consecinţă. De aceea, mi se pare împotriva spiritului de corp ca noi, militarii, să beneficiem, în timp ce alte categorii ar fi nevoite să aştepte încă o bucată de vreme.
Doamnelor şi domnilor,
Intenţia noastră de a repara nedreptăţile nu se opreşte aici! Angajamentul nostru politic este ca, într-o a doua etapă, să includem în viitorul program de guvernare al USL problematica pensiilor militare. Această măsură va fi asumată de partidele din USL la noile negocieri cu FMI, ca din 2013 să demarăm procedurile de revenire a pensiilor militare diminuate la cuantumul din 31 decembrie 2010. Este un angajament politic al USL. De aceea, votul dumneavoastră de astăzi este hotărâtor pentru că, poate determina, în conformitate cu programul de guvernare, redarea statutului şi a drepturilor rezerviştilor României.
Vă mulţumesc!”
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.