În după-amiaza zilei de 29 noiembrie 2012, Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia a fost vizitat de o delegație a Ministerului Turismului din Republica Turcia, condusă de șeful de Departament Yener Altuntaș. Delegația a fost alcătuită din șase specialiști în domeniul folclorului, cum ar fi: literatură și muzică populară, creații vestimentare populare și obiceiuri legate de etapele importante din viața oricărei persoane (naștere, botez, nuntă și înmormântare).
La Muzeul „Callatis”, delegația a venit însoțită, din partea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din România, de consilierul superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Constanța, Murat Actuan, alături de care s-au mai aflat: Membulat Ghiulgian, președinta UDTTMR Mangalia, Murtaza Fichiran, președinta Organizației de femei a UDTTMR Mangalia și alți reprezentanți ai etniei tătare care trăiesc în ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră.
Proiectul constă în studierea obiceiurilor și tradițiilor tătarilor din Dobrogea și se va finaliza cu editarea unei cărți și imprimarea unui CD cu informațiile audio și video înregistrate pe parcursul celor trei zile de studiu în localitățile din Dobrogea, unde există comunități turcești și tătărăști.
Proiectul de cercetare a tradițiilor și obiceiurilor tătarilor din Dobrogea a beneficiat de susținerea Consulatului Republicii Turcia din Constanța, reprezentat de consulul general Füsun Aramaz. De asemenea, proiectul a fost susținut de Uniunea Democrată a Turcilor din România (UDTR) și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTR), mai exact, de filialele acestora din localitățile: Tulcea, Babadag, Mihail Kogălniceanu, Fântâna Mare, Independența, Cobadin, Techirghiol, Tuzla și Mangalia.
„Pentru că doar la Muzeul Callatis există o expoziție temporară dedicată tradițiilor și obiceiurilor tătarilor din Dobrogea, deschisă până în ziua de 13 decembrie 2012, reprezentanții Ministerului Turismului din Turcia au venit special pentru a vedea și culege informații despre vechile obiecte tătărești, pe care noi le-am expus. Împreună cu dl Murat Actuan, d-na Membulat Ghiulgian și d-na Murtaza Fichiran, le-am descris exponatele și le-am prezentat proiectul nostru de a transforma acestă expoziție temporară într-o expoziție permanentă, în momentul în care vom reuși să mărim spațiul de expunere al muzeului.
Cu acest prilej, membrii delegației turce au văzut și exponate muzeului callatian, datate în perioadele: greacă, elenistică, romană și romano-bizantină. Ei au fost deosebit de încântați să vadă și singurul papirus descoperit în România, datat în secolul IV a.Chr., papirus trimis în anul 1959 la Moscova și considerat pierdut de întreaga lume științifică românească. Acest deosebit de important artefact am reușit să-l readucem în țară, după mai mult de jumătate de secol, și să-l prezentăm celor interesați de istoria anticei cetăți Callatis” a declarat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.