În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
În intervalul menţionat, au fost constatate 8 infracţiuni astfel:
Transporturi ilegale de peşte şi pescuit cu plase monofilament
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat 4 cetăţeni români care transportau peste 400 de kilograme de peşte fără documente de provenienţă, respectiv pescuiau cu 4 plase în lungime de 300 metri. În data de 23.05.2012, pe centura ocolitoare a localităţii Ovidiu a fost verificată în trafic o autoutilitară marca Dacia, condusă de T.L. de 31 ani, domiciliat în mun. Mangalia. În urma controlului a fost descoperită cantitatea de 341 kilograme peşte din specii diferite pentru care şoferul nu a putut prezenta documente de provenienţă şi transport. În aceeaşi zi, în zona de responsabilitate a P.P.F. Midia, a fost verificat în trafic un autoturism marca Dacia condus de M.P. de 63 ani, domicliat în Constanţa, care transporta 24,5 kilograme de peşte fără documente justificative. Întreaga cantitate de peşte, în valoare de 1.400 lei, a fost predată unor societăţi comerciale de profil în vederea valorificării. În data de 24.05.2012, în jurul orei 02.00, pe lacul Merheiu Mic au fost surprinşi H.G. de 52 ani şi P.I. de 50 ani, domiciliaţi în localitatea C.A. Rosetti, care pescuiau dintr-o ambarcaţiune din fibră de sticlă cu ajutorul a 4 plase tip setcă în lungime de aproximativ 300 de metri. În ambarcaţiunea neînmatriculată a fost găsită şi cantitatea de 46 kilograme de peşte, care a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil. Plasele şi ambarcaţiunea, în valoare de aproximativ 2.100 lei, au fost ridicate în vederea confiscării. Cei patru cetăţeni români vor fi cercetaţi sub aspectul săvârşirii infacţiunilor de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor sau produselor din peşte obţinute din pescuit” şi „producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. j şi m din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Sute de tigăi şi perechi de papuci susceptibile a fi contrafăcute
O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra a două containere sosite din China în P.P.F. Constanţa Sud Agigea, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute. Primul container controlat în data de 23.05.2012, în jurul orei 12.00, sosise pe adresa unei societăţi cu sediul în localitatea Nehoiu din judeţul Buzău şi era încărcat cu 240 de tigăi, reprezentând o marcă cunoscută, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală. Cel de-al doilea container controlat în jurul orei 13.00 avea ca destinatar o societate comercială cu sediul în R. Moldova şi conţinea 768 perechi de papuci bărbăteşti, având însemnele unei mărci cunoscute, bunuri care de asemenea erau susceptibile a fi contrafăcute. Bunurile descoperite, cu o valoare de aproximativ 151.000 lei dacă ar fi fost originale, au fost reţinute de către lucrătorii vamali şi lasate în custodia comisionarilor vamali. Pe numele administratorilor societăţilor comerciale în cauză au fost întocmite lucrari penale pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998, republicată, privind mărcile şi indicaţiile geografice.
Infracţiuni pe drumurile publice
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următoarele cazuri sancţionabile de O.U.G. 195/2002 republicată şi Codul Penal. În data de 22.05.2012, în jurul orei 12.00, pe comunicaţia Constanţa – Mangalia a fot verificat în trafic un autoturism marca Peugeot, înmatriculat în R. Bulgaria, condus de L.L. de 34 ani domiciliat în mun. Constanţa. În urma controlului s-a stabilit faptul că tichetul de inspecţie tehnică al autoturismului era fals. În data de 23.05.2012, în Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă s-au prezentat doi cetăţeni români care doreau să iasă din ţară cu două autoturisme care aveau certificatele de înmatriculare false. Primul caz a fost înregistrat la ora 08.00 când T.S domiciliat în localitatea Cristeşti din judeţul Botoşani s-a prezentat cu un autoturism marca Opel Astra, înmatriculat în Italia, iar al doilea în jurul orei 20.30, când C.D. domiciliat în localitatea Cerchezu din judeţul Constanţa se afla la volanul unui autoturism marca Peugeot înmatriculat în R. Bulgaria. Celor trei persoane li s-au întocmit actele premergătoare pentru sâvârşirea infracţiunii de uz de fals.
P / Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa
Agent principal de poliţie Marius Ovidiu NICULESCU
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.