Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, Colegiul Economic, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” și Liceul Teoretic „Callatis, cu susținerea Primăriei Municipiului Mangalia, au organizat miercuri, 14 noiembrie 2012, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul „14 NOIEMBRIE 1878 – REINTEGRAREA DOBROGEI LA STATUL MODERN ROMÂN”.
Activitatea cultural-științifică face parte din proiectul „Să cunoaștem istoria Dobrogei”, inițiat de Muzeul „Callatis” și Primăria Mangalia în septembrie 2012. La eveniment au fost prezenți: viceprimarul Mangaliei, Bogdan Maganu, consilierul local Sorin Andrei și candidatul USL pentru Camera Deputaților, Victor Manea.
În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menționat că evenimentele din ziua de 14 noiembrie 1878 nu prea sunt cunoscute de români și, din nefericire, nici măcar de dobrogeni. În continuare, a descris principalele momente din istorie, care au avut ca rezultat reintegrarea Dobrogei la statul modern român. În finalul discursului a insistat pe ideea că “așa cum, pentru românii din Ardeal, ziua de 1 decembrie 1918 reprezintă cea mai importantă zi din istoria Transilvaniei, la fel și pentru românii din Dobrogea, ziua de 14 noiembrie 1878 ar trebui să reprezinte cea mai importantă zi din istoria Dobrogei.”
Victor Manea, candidatul USL pentru Camera Deputaților în Colegiul nr. 5 Mangalia, i-a felicitat pe organizatorii simpozionului pentru ideea de a marca această zi, care ar trebui să fie deosebit de importantă pentru români. El a vorbit despre modelul de conviețuire interetnică dobrogeană și a subliniat că, deși în Dobrogea trăiesc mai multe minorități, tuturor li s-au respectat drepturile, religiile, tradițiile și obiceiurile. Victor Manea a evidențiat faptul că proiectele muzeului sunt sprijinite de primarul Mangaliei, Cristian Radu, și de Ministrul Culturii, Puiu Hașotti. În final a urat tuturor dobrogenilor, cu prilejul zilei de 14 noiembrie, La mulți ani!
Și pentru că organizatorii au decis ca tinerii să se implice activ în desfășurarea acestui simpozion, elevii Liceului Teoretic „Callatis”, coordonați de prof. Silvia Cuseac, au prezentat un material în PowerPoint având ca temă revenirea Dobrogei la patria-mamă. Au urmat elevii Colegiului Economic, îndrumați de prof. documentarist Ibolya Negoiță. Ei au susținut mai multe comunicări, amintind lucrările unor cunoscuți scriitori care au descris Dobrogea în prima jumătate a secolului al XX-lea. În final, elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, coordonați de prof. Livia Pop, au prezentat și ei un material în PowerPoint, unde au făcut o scurtă istorie a Dobrogei din antichitate și până în conteporaneitate.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.