Ministerul Afacerilor Externe, prin Direcţia Agent Guvernamental pentru CEDO, a luat notă de faptul că la 10 mai 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat neîncălcarea de către statul român a articolului 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil în cauza Albu şi alţii împotriva României, referitoare la mecanismele de unificare a practicii judiciare.
În speţă, 64 de reclamanţi (funcţionari publici ai Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Caraş Severin) s-au plâns de faptul că instanţele naţionale le-au respins cererile de acordare a sporului de grad şi de treaptă, deşi, la nivelul ţării, au existat instanţe care au admis acţiuni similare.
La nivelul anilor 2008-2009 a existat o abordare divergentă din partea instanţelor naţionale sub aspectul dreptului funcţionarilor publici de a primi cele două sporuri. Din noiembrie 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unificat practica judiciară în materie, pronunţând o decizie prin care a constatat caracterul nefondat al pretenţiilor privind acordarea celor două sporuri.
Prin hotărârea sa, CEDO a reţinut rolul decisiv jucat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin pronunţarea, într-un interval scurt de la ivirea problemei, a deciziei menite să unifice practica judiciară în materia sporurilor solicitate. Cu acest prilej, Curtea a notat efortul consistent al instanţei supreme, având în vedere faptul că în perioada 2008-2011 aceasta a soluţionat mai mult de 100 de recursuri de unificare a practicii instanţelor de judecată.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.