Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut astăzi, 30 martie 2012, o întâlnire cu directorul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), Morten Kjaerum, aflat în vizită în România.
Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra rolului şi importanţei activităţii Agenţiei, printre care: extinderea Planului de lucru multianual la tematici specifice ex-pilonului III (cooperare poliţienească şi cooperare judiciară în materie penală), utilizarea mai bună a FRA de către Consiliul UE, cooperarea FRA cu Consiliul Europei; ONU şi OSCE.
În acest context, Bogdan Aurescu a evidenţiat bunele practici promovate de ţara noastră în materie şi a prezentat, în acest sens, Rezoluţia iniţiată de România la Consiliul ONU pentru drepturile omului (CDO) privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept, recent adoptată la 23 martie 2012. A subliniat că aceasta este o contribuţie concretă a României la realizarea strategiei UE de promovare a democraţiei la nivel global. De asemenea, a prezentat modelul Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara, primul astfel de centru la nivel mondial, ca o modalitate concretă de construire practică a conceptului de securitate umană. A menţionat necesitatea multiplicării acestui model la nivelul UE.
Directorul Agenţiei a prezentat priorităţile de pe agenda FRA în perioada următoare şi a subliniat potenţialul şi expertiza de care dispune Agenţia. În ce priveşte relaţia cu Consiliul Europei, ambii oficiali au exprimat sprijinul pentru aderarea UE la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat ataşamentul constant şi concret al României pentru respectarea drepturilor fundamentale opinând că este esenţial să dezvoltăm un mediu social care conştientizează importanţa drepturilor omului. A subliniat că este necesară o reacţie fermă pe plan european pentru combaterea xenofobiei, a discriminării, mai ales în privinţa minorităţii rome, a intoleranţei care îşi face loc în discursul unor forţe politice din state membre UE, cu efecte pe termen lung. În acest sens, oficialul român a subliniat că şi FRA poate juca un rol relevant.
Discuţiile au evidenţiat şi valoarea adăugată pe care studiile conduse de FRA şi recomandările Agenţiei le pot avea asupra promovării exemplelor de bune practici ale statelor membre la nivel UE.
Informaţii suplimentare
FRA a fost înfiinţată la 15 februarie 2007, prin restructurarea Centrului European de Monitorizare a Rasismului şi Xenofobiei. Atribuţiile Agenţiei constau în: colectarea de date şi informaţii, cercetare şi analiză; formularea de recomandări adresate instituţiilor UE şi statelor membre; cooperarea cu societatea civilă şi ameliorarea nivelului de conştientizare a chestiunilor relevante în domeniul drepturilor omului.
Majoritatea statelor membre ale UE au primit deja, în anii anteriori, vizita directorului FRA(printre care Franţa, Germania, Olanda, Polonia, Spania, Suedia, Ungaria).
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.