Ministerul Afacerilor Externe a găzduit joi, 29 martie 2012, ceremonia de înmânare a atestatelor pentru funcţionarii români care au participat la cursurile şi seminariile tematice, organizate în cadrul „Planului multianual de formare în limba franceză”, în al doilea semestru al anului 2011.
La eveniment au participat reprezentanţi ai partenerilor României în gestionarea Planului – Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie Bruxelles la Bucureşti, Antena Regională a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) – precum şi reprezentanţi ai instituţiilor româneşti beneficiare ale programului.
Scopul programului vizează consolidarea capacităţii diplomaţilor şi funcţionarilor români de negocia şi de a se exprima în limba franceză în cadrul Uniunii Europene, oferindu-le totodată posibilitatea de a se familiariza cu mecanismele şi procedurile specifice instituţiilor europene. De asemenea, programul urmăreşte facilitarea aplicării Vademecum-ului privind utilizarea limbii franceze în organizaţiile internaţionale, adoptat de Sommet-ul Francofoniei de la Bucureşti, în 2006. Cu ocazia ceremoniei, au fost înmânate peste 250 de atestate pentru cursurile de limbă franceză şi pentru seminariile tematice privind funcţionarea UE şi politica externă şi de securitate comună a UE. Participanţii au evidenţiat interesul deosebit de care se bucură programul francofon în România, precum şi excelenta cooperare dintre MAE şi partenerii francofoni în perfecţionarea permanentă a conţinutului şi agendei cursurilor şi seminariilor, în concordanţă cu necesităţile beneficiarilor.
Informaţii suplimentare
„Planul multianual de formare în limba franceză a funcţionarilor români care gestionează dosare europene”, derulat în România, este parte componentă a Programului Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), „Franceza în viaţa diplomatică şi în administraţia publică, în plan internaţional”.România beneficiază, din 2004, de acest program care este gestionat de Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu OIF, Franţa, Comunitatea franceză din Belgia (Wallonie Bruxelles) şi Marele Ducat al Luxemburgului. Planul le oferă funcţionarilor români care gestionează dosare europene o dublă formare: pe de o parte cursuri de limbă franceză aplicată pentru nivelul avansat de cunoaştere a limbii, iar pe de altă parte, seminarii pe diverse teme din domeniul afacerilor europene, în limba franceză.
Până în prezent circa 60 de instituţii româneşti din administraţia publică centrală şi locală au fost implicate în derularea programului. În 2011, au beneficiat de acest tip de formare Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Parlamentul României, Curtea de Conturi, Institutul Naţional al Magistraturii, Institutul European din România, Consiliului Concurentei, Avocatul Poporului, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Academia română, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Institutul Naţional al Magistraturii, Institutul Naţional de Statistică, Autoritatea de Audit, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.