Sectorul turismului intern din Romania a demonstrat stabilitate si capacitate de adaptare, cu o cerere masiva atat pentru destinatiile de litoral, cat si pentru cele din interiorul tarii. De asemenea, exista semne pozitive pentru viitor: investitiile continue in sectorul ospitalitatii din Romania si programe precum „cardul de vacanta” contribuie la dezvoltarea turismului local, transformand Romania intr-o destinatie competitiva atat pentru turistii interni, cat si pentru cei internationali.
Cele mai recente date privind turismul romanesc sunt furnizate de Travelminit si Litoralulromanesc.ro, care si-au unit oficial fortele pe 1 octombrie, in urma autorizarii si finalizarii achizitiei companiei Litoralulromanesc.ro de catre Szallas Group, grup din care face parte si Travelminit.ro
Stagnare pe piata turismului intern: care au fost destinatiile din Romania preferate de turisti anul acesta si care a fost pretul mediu al unui sejur?
Conform cifrelor centralizate la sfarsitul lunii septembrie, desi piata turismului intern a stagnat comparativ cu aceeasi perioada din 2023, litoralul romanesc a ramas principala destinatie de vacanta pentru sejururile de vara ale romanilor, cu un cost mediu al pachetului aproape de cel din sezonul trecut. Analiza mai arata ca pretul mediu pentru o noapte de cazare in Romania a crescut cu aproximativ 8% comparativ cu anul trecut, sectorul SPA/balneo inregistrand cea mai mare crestere, de 16%.
Cele mai populare destinatii din Romania, conform preferintelor utilizatorilor platformei Travelminit.ro, inregistrate in primele luni ale anului, includ regiunile montane si marile orase precum Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu si Sinaia. Pretul mediu pentru o noapte de cazare a crescut cu aproximativ 8% fata de anul trecut, sectorul SPA inregistrand cea mai mare crestere, de 16%. Regiunile montane au urmat cu o crestere de 10%, iar orasele cu 8%. Concret, o noapte de cazare pentru o persoana costa in medie 169 lei in zonele montane, 191 lei in destinatiile SPA si 161 lei in orase.
Pentru cupluri, un sejur de doua nopti a costat in medie 811 lei, reflectand o crestere de 6,5% fata de anul trecut. Mai detaliat, un sejur de doua nopti pentru doua persoane in zonele montane a costat in medie 775 lei, in orase – 694 lei si in destinatiile SPA – 908 lei. Calatoriile de familie de patru nopti au aratat o crestere generala de 8,7% comparativ cu 2023, cu cresteri notabile in destinatiile montane (2.038 lei), destinatiile SPA (2.183 lei) si orase (1.832 lei). Perioadele de calatorie cele mai populare in acest an au inclus weekendul de dupa inceperea vacantei scolare, incepand cu 21 iunie, weekendul prelungit de Sfanta Maria, din luna august, si ultimele doua weekenduri din iulie.
Pentru vacanta de vara, litoralul romanesc a ramas principala destinatie interna pentru romani, desi anul 2024 a adus o serie de provocari ca urmare a impactului pe care inflatia l-a avut asupra bugetelor de vacanta. Acest lucru i-a determinat pe turisti sa se adapteze, alegand, de exemplu, sa mearga la mare in capete de sezon. Cu toate acestea, compania Litoralulromanesc.ro a inregistrat o crestere a vanzarilor de aproximativ 20% comparativ cu 2023, raportand vanzari de peste 270 milioane lei, fata de 224 milioane lei in sezonul trecut. Cresterea volumului de turisti a fost de aproximativ 14%, cu peste 265.000 de persoane care si-au rezervat sejurul la mare in 2024 prin intermediul agentiei de turism, dintre care 38% au platit cu cardul de vacanta.
„Rezultatele au depasit previziunile noastre de crestere, ceea ce este cu atat mai remarcabil cu cat cifrele arata ca piata vacantelor la mare a stagnat in 2024. Cresterea s-a datorat increderii turistilor in serviciile pe care le oferim de peste 20 de ani. In plus, in 2024, am extins oferta de proprietati, cu peste 100 de unitati noi incluse in portofoliu. Turistii nostri au avut o oferta mai variata si beneficii suplimentare, cum ar fi acces gratuit la un parc de aventura din Neptun, un program pe care il vom mentine si in 2025. De asemenea, numarul rezervarilor online a crescut in acest an, unul dintre obiectivele noastre fiind continuarea proceselor de automatizare a fluxurilor de rezervare‟, spune Ionut Nedea, fondatorul Litoralulromanesc.ro.
Ce au cautat turistii la vacantele din 2024?
Pe litoral, turistii romani au preferat hotelurile de 3 si 4 stele, iar cel mai mare interes a fost pentru pachetele all-inclusive si cele care includ cazare, mic dejun si servicii suplimentare, cum ar fi accesul la piscina, plaja privata si locurile de joaca pentru copii.
Durata medie a sejurului a fost de 4,6 nopti, iar valoarea medie a pachetului de cazare, de 544 euro pentru doua persoane, a ramas la nivelul din 2023. In clasamentul statiunilor preferate de romani pentru vacanta de vara, primele doua pozitii sunt ocupate de Eforie Nord si Mamaia, la o diferenta foarte mica, cu mentiunea ca Mamaia a inregistrat o crestere mai mare a numarului de rezervari fata de 2023. Neptun-Olimp ocupa a treia pozitie.
In sezonul estival din 2024, nu au existat schimbari semnificative in ceea ce priveste gradul de satisfactie a turistilor fata de serviciile primite. Potrivit celor peste 15.000 de turisti care au oferit feedback la finalul sejurului lor pe litoral, curatenia hotelurilor a fost evaluata cu 8,50 din 10, serviciile primite – cu 8,19, pozitionarea hotelului – cu 8,92, personalul – cu 8,46 si raportul calitate-pret – cu 8,08. Singura categorie care a obtinut o medie sub 8 (nota generala de 7,80) este cea referitoare la facilitatile unitatilor de cazare, note apropiate de cele din 2023.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.