Secretarul de stat Bogdan Aurescu a participat joi, 22 martie 2012, la conferinţa cu tema „Vespasian Pella – Founder of International Criminal Law”, organizată cu ocazia împlinirii a 115 ani de la naşterea şi a 60 de ani de la moartea ilustrului diplomat şi jurist, unul dintre principalii fondatori ai dreptului penal internaţional şi promotor al creării unei Curţi Penale Internaţionale permanente.
Conferinţa a l-a avut ca invitat special pe John Hocking, Grefierul Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie. „Trebuie să vă imaginaţi că la începutul anului 1994 nu aveam nimic, a trebuit să construim totul din nimic pentru a ajunge astăzi la un sistem şi un mod de gândire în domeniul dreptului penal internaţional. Această constatare mă determină să realizez ce a însemnat Vespasian Pella ca vizionar – gândindu-se la un asemenea concept încă din 1928 şi expunând idei atât de specifice încât au ajuns să fie implementate în 1993. (…). După 20 de ani de activitate a Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie cred că Vespasian Pella ar fi mândru de ceea ce am realizat şi ar fi considerat că visul său a fost împlinit, chiar dacă mai avem multe de făcut în continuare”, a declarat John Hocking.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a expus, la rândul său, aspecte importante din personalitatea şi activitatea ilustrului jurist român. „Contribuţia juristului Vespasian Pella la crearea unei Curţi Penale Internaţionale (CPI) nu numai că este remarcabilă pentru timpul în care a trăit, dar şi foarte modernă şi actuală. Ceea ce a conceput Vespasian Pella pentru fundamentarea CPI, regăsim astăzi în metodele Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugsolavie, de exemplu, cât şi în activitatea Curţii Penale Internaţionale din Haga”, a evidenţiat secretarul de stat. Totodată, oficialul MAE a declarat că România a propus în 2007, la Haga, ca una dintre sălile viitorului sediu permanent al CPI să poarte numele lui Vespasian Pella şi a cerut, în acest sens, sprijinul corpului diplomatic străin şi al mediului academic.
Cu acest prilej, a fost lansată şi cartea „Vespasian V. Pella – în slujba ştiinţei dreptului şi cauzei păcii” (ed. Karta-Graphic, Ploieşti, 2011), ediţie îngrijită de domnul prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă. Prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă a arătat că personalitatea lui Vespasian Pella trebuie înţeleasă sub trei aspecte esenţiale – cel academic, cel ştiinţific şi cel diplomatic. „Pella ocupă un loc aparte în cultura şi ştiinţa românească. (…). Eu nu am făcut decât un prim pas spre cunoaşterea unui om de o valoare şi un prestigiu extraordinar şi care face parte din moştenirea noastră culturală. Am credinţa că momentul lansării acestui volum va fi continuat, în cursul acestui an, cu alte evenimente dedicate personalităţii sale”, a subliniat profesorul Sbârnă.
Totodată, cu ocazia vizitei în România a domnului John Hocking, Grefierul Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, acesta a avut o întrevedere cu Bogdan Aurescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Informaţii suplimentare
Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie a fost înfiinţat prin rezoluţia 827 a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, adoptată la 25 mai 1993 pentru a judeca persoanele responsabile de încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar, săvârşite la începutul anilor 1990 pe teritoriul fostei Iugoslavii.
Vespasian Pella a avut o activitate deosebit de importantă în cadrul unor organizaţii relevante pentru domeniul dreptului internaţional, cum ar fi, spre exemplu, Asociaţia Internaţională de Drept Penal, al cărei preşedinte a fost între 1946 si 1952. Profesor de drept internaţional la Universitatea din Bucureşti, la Universitatea din Iaşi, la Academia de Drept Internaţional de la Haga şi la Institutul de Înalte Studii Internaţionale de la Geneva, scrierile sale au avut o influenţă profundă asupra dezvoltării dreptului internaţional penal.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.