Pentru prima dată în România un președinte demisionează, Klaus Iohannis a demisionat luni, 10 februarie.
Cum și-a motivat Klaus Iohannis gestul:
„Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni aș fi plecat din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată, repet, niciodată, n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României s-ar fi votat suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!
Conforma constituției, în locul lui Klaus Iohannis va fi numit ca interimar președintele Senatului, Ilie Bolojan. Acesta va rămâne în funcție până la terminarea scrutinului electoral, programat pe 4 mai, primul tur, și 18 mai, al doilea tur. Ilie Bolojan va fi nevoit să renunțe la atribuțiile sala ca șef al senatului, dar și pe cele de la conducerea Partidului Național Liberal, acolo de unde va trebui să se și autosuspende.
Președintele interimar preia doar atribuțiile constituționale ale președintelui, cu unele limitări. Reprezintă statul român pe plan intern și international; Promulgă legi și poate cere reexaminarea acestora; Poate sesiza Curtea Constituțională în legătură cu constituționalitatea legilor; Poate adresa mesaje Parlamentului; Poate institui starea de urgență sau de asediu, cu aprobarea Parlamentului; Poate numi și revoca miniștri, la propunerea prim-ministrului; Îndeplinește funcția de comandant suprem al forțelor armate; Poate participa la ședințele Guvernului.
Potrivit articolului 98, alineatul (2) din Constituție, președintele interimar nu poate îndeplini atribuțiile prevăzute de articolele 88-90, adică: Nu poate dizolva Parlamentul; Nu poate iniția un Referendum; Nu poate adresa Parlamentului mesaje politice.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.