Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România lansează concursul pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 13-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, care se va desfăşura în perioada 29 august – 25 noiembrie 2012.
Tema ediţiei din acest an – Common Ground – pune accent pe lucrurile care sunt comune tuturor arhitecţilor, de la condiţiile în care este practicată arhitectura, la influenţele, istoriile şi afinităţile care le contextualizează profesia. Common Ground se referă, de asemenea, la suprafeţele dintre clădiri, la spaţiul urban şi la contribuţia pe care o poate aduce arhitectura în a defini terenul comun al oraşului, interogând în profunzime semnificaţia spaţiilor create de arhitectură: spaţiul politic, social şi public din care arhitectura face parte. Prin acest concept, curatorul acestei ediţii, David Chipperfield, încurajează folosirea oricărui mijloc posibil pentru a vorbi despre fundamentele profesiei, subliniind importanţa viitorului acestei arte, din punctul de vedere al relaţiei dintre marii arhitecţi şi generaţiile tinere care se raportează la aceştia.
România dispune de două spaţii expoziţionale în cadrul Bienalei: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Comisarul participării României la Bienală este Monica Morariu, din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, iar vicecomisari sunt Alexandru Damian, din partea Ministerului Afacerilor Externe şi a Institutului Cultural Român, şi Bogdan Tofan, din partea Uniunii Arhitecţilor din România.
Concursul pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la Bienală, este un concurs public de creaţie, deschis participării autorilor individuali sau reuniţi în grupuri ori organizaţii neguvernamentale de profil.
Comisia de selecţie a Concursului este formată din doi specialişti din străinătate propuşi de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, doi specialişti români propuşi de Uniunea Arhitecţilor din România, comisarul şi cei doi vicecomisari ai României la Bienală.
Comisia va desemna câştigătorii având în vedere următoarele criterii: conceptul inovator al proiectului şi sustenabilitatea acestuia; capacitatea prezumtivă a autorului/ilor de a realiza şi promova un proiect de o asemenea anvergură; înscrierea în cadrul temei şi a direcţiilor generale trasate de organizatori; fezabilitatea proiectului: posibilitatea de realizare practică şi încadrarea în bugetul estimat.
Lista propunerilor prezentate, punctajele obţinute şi proiectele declarate câştigătoare, cu motivarea alegerii acestora, vor fi făcute publice, la finalul procedurii de selectare, pe paginile de internet ale Uniunii Arhitecţilor din România (www.uniuneaarhitectilor.ro), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (www.cultura.ro), Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) şi Institutului Cultural Român (www.icr.ro).
Înscrierea la concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentaţiilor la sediul Uniunii Arhitecţilor din România, pana la 23 aprilie 2012.
Pentru mai multe informaţii referitoare la organizarea concursului va rugam să consultaţi regulamentul de organizare a concursului: http://www.mae.ro/node/12304
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.