Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut, la 22 februarie 2012, la Viena, o rundă de consultări bilaterale româno-austriece cu omologul său din MAE austriac, Wolfgang Waldner, urmată, la 23 februarie, de discuţii cu Helmut Freudenschuss, consilierul pentru afaceri europene şi internaţionale al Preşedintelui Austriei, şi cu Judith Gebetsroithner, consilierul pentru probleme UE al Cancelarului federal.
Temele abordate în cadrul discuţiilor cu reprezentantul MAE austriac au vizat domeniile prioritare de cooperare bilaterală, regională şi europeană.
Cei doi secretari de stat au confirmat caracterul prioritar acordat Strategiei Dunării de către România şi Austria, în calitate de co-iniţiatori, şi au aprofundat în discuţii aspectele privind elaborarea, finanţarea şi implementarea de proiecte comune în cadrul acestei iniţiative de cooperare macro-regională.
Oficialul român a subliniat că este necesară menţinerea unui puternic angajament la nivel politic pentru succesul Strategiei, precum şi realizarea de proiecte finanţate cu bani europeni, astfel încât să fie probată eficienţa Strategiei.
Oficialul român a arătat că 2012 este un an crucial pentru implementarea la nivelul statelor riverane a proiectelor fanion.
În plan bilateral, au fost discutate modalităţile de intensificare a contactelor politice la nivel înalt. Cei doi oficiali au agreat continuarea mecanismului de consultări periodice româno-austriece la nivel de secretar de stat, fiind convenită o nouă întâlnire la Bucureşti în acest an.
Având în vedere că Austria este unul dintre principalii parteneri economici ai României, fiind pe locul al II-lea în topul investitorilor străini, au fost abordate o serie de aspecte de ordin economic şi financiar, în special în ceea ce priveşte menţinerea la un nivel ridicat a volumului schimburilor comerciale şi a investiţiilor austriece în România. Discuţiile au confirmat evoluţia pozitivă a importantei relaţii de parteneriat economic dintre cele două state.
Bogdan Aurescu şi-a exprimat speranţa că recomandările adoptate la sfârşitul anului trecut de Banca Naţională a Austriei privind limitarea creditării în Europa Centrală şi de Est nu vor fi aplicate de o manieră care să genereze externalităţi negative la nivelul sectorului bancar şi al economiei româneşti.
Ambii oficiali au salutat calitatea foarte bună a dialogului bilateral pe tema energiei şi au evidenţiat necesitatea impulsionării proiectului Nabucco, ca opţiune strategică pentru asigurarea securităţii energetice europene.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a salutat, în acest context, anunţul public făcut în aceeaşi zi de OMV Petrom (şi Exxon) privind descoperirea unor importante zăcăminte de hidrocarburi în platoul continental al Mării Negre, inclusiv în zona obţinuta de România în urma procesului de delimitare finalizat la 3 februarie 2009, de la Haga.
De asemenea, secretarul de stat român a reiterat argumentele părţii române care pledează pentru liberalizarea completă a pieţei muncii din Austria pentru cetăţenii români.
Discuţiile privind agenda europeană şi regională au prilejuit abordarea unor teme de actualitate, precum Tratatul privind stabilitatea, convergenţa şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară, criza din zona euro, cadrul financiar multianual 2014-2020, extinderea UE, cu accent pe sprijinul constant al celor două state pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi pe progresele realizate de Republica Moldova în cadrul Parteneriatul Estic.
Cu prilejul convorbirilor, partea austriacă a reiterat sprijinul constant al autorităţilor de la Viena pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a respins orice condiţionalitate cu alte dosare europene, cum ar fi Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Secretarul de stat austriac a felicitat România pentru progresele înregistrate în raportul interimar recent al Comisiei Europene privind MCV.
Totodată, secretarul de stat a avut întrevederi, la 23 februarie 2012, cu Helmut Freudenschuss, consilierul pentru afaceri europene şi internaţionale al Preşedintelui Austriei, şi cu Judith Gebetsroithner, consilierul pentru probleme UE al Cancelarului federal. Discuţiile s-au concentrat pe temele europene, mai ales aderarea României la Schengen, viitorul MCV, extinderea UE, respectiv guvernanţa economică, negocierile cadrului financiar multianual şi Politica de Vecinătate a UE.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.