Partidul Verde ia act cu îngrijorare de modul în care conducerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale înţelege să abordeze o problemă atât de gravă cum este exploatarea gazelor de şist în România prin fracturare hidraulică. Partidul Verde din România, membru al Verzilor Europeni, îşi exprimă public nemulţumirea faţă de răspunsul ANRM cu nr. 474 din 20.02.2012 la sesizarea PV cu nr. 342/2012.
Verzii din România constată cu stupoare că în vreme ce state europene ca Franta, Marea Britanie și Bulgaria au interzis utilizarea acestei metode, ANRM se foloseşte de o serie de ambigutităţi lingvistice pentru a închide ochii la pericolele grave pe care le presupune pentru mediu şi oameni exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Textual, ANRM a răspuns astfel interpelării PV:
Legislaţia română în domeniul petrolului, ca de altfel întreaga legislaţie europeană în domeniu nu face deosebire între resursele convenţionale şi cele neconvenţionale, petrolul reprezentând „substanţele minerale combustibile din amestecuri de hidrocarburi naturale, acumulate în scoarţa terestră şi care, în condiţii de suprafaţă, se prezintă în stare gazoasă, sub forma de gaze naturale, sau lichidă, sub forma de ţiţei sau condensat.” În consecinţă ANRM nu a încheiat cu agenţii economici acorduri pentru explorarea şi exploatarea rezervelor de „gaze de şist” ci Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare.
Cu alte cuvinte, deși se recunoaște că nu avem deocamdată o legislaţie privind exploatarea resurselor de gaze neconvenționale, și nici experiențe la nivel național privind exploatarea gazelor de şist, ANRM nu are mustrări de conştiinţă în a fi de acord cu exploatarea acestor substanţe minerale indiferent de metodele de exploatare care ar putea fi aplicate de companiile concedente și de riscurile la care ar putea fi supuse mediul și sănătatea populației. În loc să solicite de urgenţă verificarea metodologiei prin care gazele de şist urmează a fi exploatate de către companii străine în România, conducerea ANRM justifică cu seninătate explorarea şi exploatarea gazelor şi ignoră avertismentele noastre bazate pe experiențele altor țări, cu privire la riscurile pe care le implică metoda fracturării hidraulice:
Dezvoltarea ştiinţei a conturat concepte noi, iar dezvoltarea tehnologică a creat procedee moderne de exploatare a noi tipuri de resurse energetice… Toate activităţile de cercetare a argilelor gazifere din România se afla în stadiu incipient şi deci în acest moment nu putem discuta despre o metodă agreată de exploatare a gazelor din aceste roci argiloase.
Prin acest răspuns, conducerea ANRM nici nu sugerează măcar că ar fi îngrijorată de consecinţele pentru mediu ale folosirii în exploatare a metodei fracturării hidraulice, și consideră firesc să concesioneze resurse pentru a caror exploatare singura metodă utilizată în prezent, este pretutindeni contestată și chiar interzisă în unele state din Uniunea Europeană. De altfel la nivel comunitar, există de data recentă, preocupări în ceea ce privește aducerea la zi a legislației in domeniul zacamintelor de gaze neconvenționale tocmai pentru a acoperi actualele lipsuri. Potrivit unui raport elaborat de Direcţia Mediu Sănătate Publică şi Securitate Alimentară a Parlamentului European, în iunie 2011 experții europeni sugerează ca în afară de o Directivă care să reglementeze mineritul, Uniunea Europeană va trebui să își revizuiască sau completeze o serie de reglementări aflate în vigoare, precum Directiva apă, depozitarea deşeurilor din minerit, zgomot, utilizarea substanţelor periculoase, Natura 2000, declararea riscului de accidente şi bilanțul de mediu, care au o aplicabilitate directă în acest domeniu.
În aceste condiții este greu de înteles graba ANRM de a concesiona ceva pentru care nu avem reglementări, acest fapt fiind recunoscut chiar și de catre președintele agenției, într-un interviu acordat anul trecut agenției Reuters, în timp ce se afla într-o vizita în SUA.
Partidul Verde doreşte să îi informeze pe cetăţenii României în legătură cu zonele în care este explorat potenţialul de gaze de şist. Acestea sunt:
– perimetrul E V-2 Bârlad, pentru care firma Chevron România Exploration and Production SRL are un acord în vigoare, preluat prin transfer în anul 2011, de la firma Regal Petroleum SRL;
– perimetrele: Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche, din Dobrogea de sud, cu acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice tip de colector), semnate cu Urma Chevron România Exploration and Production SRLdupă participarea la licitaţia din anul 2010, aflate in curs de aprobare prin HG;
– perimetrul E III – 7- Sud Craiova, pentru care firma Midia Resources are un acord în vigoare, declarând şi ea intenţia de a investiga potenţialul de gaze neconvenţionale.
– perimetrele: E X – l Voivozi şi EX- 5 Adea, din Câmpia Panonica, cu acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice lip de colector), semnate cu firma Mol Hungarian Oil and Gaz Public Limited Company împreuna cu S.C. Expert Petroleum S.R.L. după participarea la licitaţia din anul 2010, aflate în curs de aprobare prin HG;
Atragem atenţia românilor că există deja semnat un acord petrolier în perimetrul E V-2 Bârlad. Compania Chevron România Exploration and Production SRL a înaintat spre avizare ANRM proiectele geologice privind săparea a trei sonde cu adâncimi cuprinse între 3000 şi 4000 metri. În răspunsul său, ANRM a oferit asigurări că programul nu include în această etapă utilizarea metodei de fisurare hidraulică.
Partidul Verde solicită de urgenţă ca autorităţile locale să pună la dispoziţia cetăţenilor informaţii cu privire la solicitările de autorizații de mediu în vederea exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice și să procedeze la o consultare reală a comunităților înainte ca orice aviz sau autorizaţie de mediu să fie obţinuta de companiile străine. Romanii au dreptul să fie consultaţi public în legătură cu riscurile exploatărilor minerale care le pot afecta sănătatea şi viaţa. Doar cetăţenii români din zonele unde se fac explorări trebuie să decidă dacă sunt de acord sau nu cu exploatarea gazului de şist prin folosirea metodei fracturării hidraulice.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.