Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut astÄzi, 8 februarie 2012, o Ă®ntrevedere cu o delegaĹŁie americanÄ condusÄ de adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa Ĺźi Eurasia, Marie Yovanovitch, Ĺźi adjunctul asistentului secretarului apÄrÄrii pentru politica europeanÄ Ĺźi NATO, James Townsend.
ĂŽn cadrul discuĹŁiilor, secretarul de stat Bogdan Aurescu a abordat stadiul proiectelor bilaterale de cooperare Ă®n cadrul dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic româno-american. Astfel, a salutat intrarea Ă®n vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apÄrare Ă®mpotriva rachetelor balistice Ă®n România Ĺźi a discutat stadiul pregÄtirii aranjamentelor de implementare a acestuia. De asemenea, cele douÄ pÄrĹŁi au mai trecut Ă®n revistÄ perspectivele declarÄrii capabilitÄĹŁii interimare a NATO cu prilejul Summit-ului NATO de la Chicago (20-21 mai 2012), respectiv ale iniĹŁiativei Smart Defense, o temÄ care figureazÄ de asemenea pe agenda Summit-ului. Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pe care România Ă®l acordÄ iniĹŁiativei Smart Defense, ca alternativÄ viabilÄ Ă®n contextul dificultÄĹŁilor financiare globale.
Bogdan Aurescu a avut cu aceastÄ ocazie Ĺźi o Ă®ntrevedere separatÄ cu Marie Yovanovitch, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa Ĺźi Eurasia, concentratÄ pe aspecte legate de eforturile comune de consolidare a Parteneriatului Strategic România – SUA. Oficialul român a prezentat demersurile fÄcute deja pentru operaĹŁionalizarea prevederilor DeclaraĹŁiei Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI, adoptatÄ la Washington, la 13 septembrie 2011, Ĺźi a mulĹŁumit demnitarului SUA pentru efortul depus ca negociator-Ĺźef al DeclaraĹŁiei pentru partea americanÄ. DiscuĹŁiile au oferit, de asemenea, oportunitatea abordÄrii Ĺźi altor aspecte de interes de pe agenda bilateralÄ, precum cooperarea economicÄ, inclusiv Ă®n contextul recentei creÄri a American-Romanian Business Council.
Cei doi oficiali au abordat pe larg Ĺźi perspectivele României de accedere Ă®n Programul Visa Waiver (VWP), oficialul român subliniind interesul major pe care ĹŁara noastrÄ Ă®l acordÄ Ă®ndeplinirii acestui obiectiv, care ar contribui la consolidarea cooperÄrii bilaterale Ă®ntr-o arie vastÄ de domenii.
Oficialul american a reafirmat sprijinul AdministraĹŁiei americane pentru includerea ĹŁÄrii noastre Ă®n acest program Ĺźi a oferit o serie de detalii privind noul proiect legislativ introdus pe agenda Congresului SUA, la 31 ianuarie 2012, prin care se redefinesc condiĹŁiile de participare la VWP. ĂŽn acest context, Marie Yovanovitch a menĹŁionat avantajele pe care noua propunere de lege le oferÄ ĹŁÄrilor aspirante prin prevederile sale, semnificativ diferite faĹŁÄ de legislaĹŁia Ă®n vigoare la acest moment. Oficialul român a remarcat caracterul favorabil pentru România al unora dintre prevederile proiectului, cum ar fi calcularea noii rate de refuz propuse, de 10% (faĹŁÄ de 3% Ă®n prezent), prin raportare la numÄrul de aplicanĹŁi de vizÄ, iar nu la cel de aplicaĹŁii (ca Ă®n prezent), propunere pe care partea românÄ a avansat-o Ă®ncÄ din 2009.
InformaĹŁii suplimentare
IniĹŁiativa Smart Defense, lansatÄ de Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la reuniunea miniĹźtrilor apÄrÄrii NATO din luna martie 2011, vizeazÄ utilizarea Ă®n mod cooperativ a resurselor limitate din domeniul apÄrÄrii, Ă®n scopul acoperirii deficitelor de capacitÄĹŁi ale NATO, Ă®n contextul situaĹŁiei financiare dificile din majoritatea statelor membre Ĺźi al reducerii, pe acest fond, a bugetelor de apÄrare din statele membre.
Smart Defense îşi propune sÄ abordeze problematica gestionÄrii acestor reduceri Ă®n mod deschis, fiind Ă®n egalÄ mÄsurÄ un instrument de eficientizare a cheltuielilor de apÄrare Ĺźi de evitare a duplicÄrii eforturilor. Problematica Smart Defense se va afla pe agenda reuniunii ministeriale comune a miniĹźtrilor de apÄrare Ĺźi externe NATO din luna aprilie a acestui an, precum Ĺźi pe agenda Summit-ului NATO de la Chicago.
România a manifestat un sprijin constant faĹŁÄ de iniĹŁiativa cooperÄrii multinaĹŁionale Ĺźi a arÄtat interes pentru unele dintre proiectele propuse sub egida acestei iniĹŁiative.
DeclaraĹŁia ComunÄ de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI a fost adoptatÄ la Washington, la 13 septembrie 2011, Ă®n cadrul vizitei PreĹźedintelui României, delegaĹŁia americanÄ de negociere fiind condusÄ de Marie Yovanovitch, iar cea românÄ de Bogdan Aurescu.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.