Asigurarea deplinei aplicÄri a principiului libertÄĹŁii de circulaĹŁie a lucrÄtorilor români Ă®n spaĹŁiul UE este o prioritate pentru MAE.
ĂŽn prezent, aceasta reprezintÄ o realitate Ă®n relaĹŁia cu 16 state membre, adicÄ majoritatea acestora, recent Italia decizând completa liberalizare a pieĹŁei forĹŁei de muncÄ. ĂŽn acelaĹźi timp, Ă®ncepând cu 1 ianuarie 2012, lucrÄtorii români nu mai Ă®ntâmpinÄ restricĹŁii Ă®n Islanda, ĹŁarÄ Ă®n curs de aderare la UE. De la aceeaĹźi datÄ, Germania a liberalizat parĹŁial piaĹŁa forĹŁei de muncÄ, iar Luxemburgul a extins aria de aplicare a procedurii de acordare simplificatÄ a permiselor de muncÄ.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, regretÄ faptul cÄ o serie de state membre UE au notificat Comisiei Europene decizia de menĹŁinere pentru ultimii doi ani a restricĹŁiilor privind accesul lucrÄtorilor români Ĺźi bulgari pe piaĹŁa localÄ a forĹŁei de muncÄ.
Mobilitatea forĹŁei de muncÄ este o reliefare a liberei circulaĹŁii a persoanelor Ă®n spaĹŁiul unional, principiu fundamental al UE. ĂŽn conformitate cu prevederile Actului de Aderare a României Ĺźi Bulgariei la UE, menĹŁinerea restricĹŁiilor pe piaĹŁa forĹŁei de muncÄ pentru cetÄĹŁenii celor douÄ ĹŁÄri Ă®n ultima perioadÄ tranzitorie (2012-2013) se justificÄ doar Ă®n cazul apariĹŁiei sau riscului de apariĹŁie de grave perturbÄri pe piaĹŁa forĹŁei de muncÄ din statele care aplicÄ restricĹŁia.
MAE reaminteĹźte cÄ, prin RezoluĹŁia din 15 decembrie 2011, Parlamentul European a solicitat  statelor membre sÄ asigure un tratament egal pentru cetÄĹŁenii români Ĺźi bulgari, Ă®n conformitate cu prevederile tratatelor Uniunii. De asemenea, un recent raport al Comisiei Europene, elaborat la solicitarea României Ĺźi Bulgariei, relevÄ faptul cÄ libera circulaĹŁie a lucrÄtorilor nu creeazÄ turbulenĹŁe pe pieĹŁele forĹŁei de muncÄ, ci, dimpotrivÄ, contribuie la creĹźterea economicÄ a statelor membre care Ĺźi-au deschis piaĹŁa muncii.
Obiectivul României continuÄ sÄ fie deschiderea, cât mai curând posibil, a pieĹŁei muncii pentru cetÄĹŁenii români Ă®n toate statele UE, MAE având un dialog constant Ă®n plan bilateral pentru atingerea acestui obiectiv. De asemenea, statele care notificÄ menĹŁinerea restricĹŁiilor trebuie sÄ furnizeze Comisiei Europene date justificative ale deciziilor respective.
InformaĹŁii suplimentare
La 31 decembrie 2011, a expirat cea de-a doua perioadÄ tranzitorie Ă®n care, conform Protocolului la Actul de Aderare a României Ĺźi Bulgariei la UE, statele membre UE pot restricĹŁiona accesul pe piaĹŁa muncii pentru cetÄĹŁenii celor douÄ ĹŁÄri. ĂŽn situaĹŁia apariĹŁiei sau riscului de producere de perturbÄri, limitÄrile impuse pe piaĹŁa muncii lucrÄtorilor români Ĺźi bulgari pot fi menĹŁinute pânÄ cel mai târziu la 1 ianuarie 2014, datÄ de la care circulaĹŁia acestor lucrÄtori Ă®n spaĹŁiul UE urmeazÄ a fi liberalizatÄ necondiĹŁionat. ĂŽn prezent, 10 ĹŁÄri aplicÄ diferite tipuri de mÄsuri tranzitorii: Austria, Belgia, FranĹŁa, Germania, Irlanda, Luxemburg,  Malta, Marea Britanie, Olanda Ĺźi Spania.
Â
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.