Mentă (Mentha Piperita) este un remediu natural deosebit pentru Ă®mbunătăţirea digestiei, calmarea durerilor de cap. Aroma să ÅŸi callitatile medicinale au fost apreciate de secole. Se pare că era foarte populară la greci ÅŸi romani. Mentă conĂ…ÂŁine un nivel crescut al uleiului activ esenĂ…ÂŁial mentol. ĂĹ˝n multe ţări ceaiul de mentă este băut după masa pentru imbunatirea digestiei. Planta are puterea de a reduce contracĂ…ÂŁiile musculare care provoacă gaze, umflări ÅŸi balonări abdominale.
Mentă se poate folosi cu succes Ă®n tulburările gastro-intestinale, Ă®ntreĂ…ÂŁinĂ¢nd ÅŸi sănătatea ficatului ÅŸi face minuni Ă®n cazul indigestiilor ÅŸi stărilor de vomă. Este recomandată ÅŸi Ă®n problemele respiratorii, Ă®n răceli, Ă®n acest caz terapeuĂ…ÂŁii recomandĂ¢nd inhalaĂ…ÂŁii. Ă…Ĺľi Ă®n cazurile de astm sau bronÅŸite este folositoare, relaxĂ¢nd respiraĂ…ÂŁia. Uleiul de mentă calmează durerile de cap ÅŸi migrenele atunci cĂ¢nd este aplicat la tĂ¢mple ÅŸi la ceafă. Mentă are ÅŸi efect antibacterian. Poate să prevină ÅŸi să vindece pete, puncte negre ÅŸi acnee atunci cĂ¢nd se aplică pe piele Ă®ntr-o formă diluata pentru a nu produce iritare. EvitaĂ…ÂŁi intrarea uleiului Ă®n ochi. Doza zilnică pentru mentă este de 15 g planta uscată pe zi, ceea ce Ă®nseamnă echivalentul a trei ceÅŸti cu ceai de mentă. Practică a demonstrat Ă®nsă ca depăşirea acestei cantităţi nu duce la efecte adverse. Pentru uleiul de mentă se impun cĂ¢teva precauĂ…ÂŁii: -capsulele cu ulei de mentă sunt contraindicate Ă®n timpul sarcinii ÅŸi alăptării; -pentru folosirea externă uleiul de mentă trebuie să fie diluat; se folosesc pĂ¢nă la 30 de picături Ă®ntr-o cremă de Ă®ngrijire a corpului; -uleiul de mentă nu se foloseÅŸte pe pielea unui copil sau a unui bebeluÅŸ; -testati pe o suprafaţă mică de tegument pentru a vedea dacă apar reacĂ…ÂŁii adverse. CĂ¢teva moduri de a vă bucura de mentă: -adaugati frunze de mentă la salate, deserturi ÅŸi sucuri de fructe ca să le daĂ…ÂŁi un gust delicious; un suc de roÅŸii Ă®n care aĂ…ÂŁi introdus cĂ¢teva frunze de mentă capăta un gust deosebit; -adaugati cĂ¢teva picături de ulei de mentă Ă®ntr-un vas cu apă fiartă pentru a Ă®mprospăta aerul; -beti ceai de mentă după mese pentru a avea o respiraĂ…ÂŁie plăcută ÅŸi a reduce simptomele de indigestie ÅŸi balonare; -folositi infuzia de mentă ca pe o loĂ…ÂŁiune tonică pentru pielea obosită.
Recomandări:
– pasta din frunze de mentă Ă®mpotriva problemelor digestive (indigestie, flatulenta, greaţă, diaree), acneei
Se ia o linguriţă din această pastă de două ori pe zi, Ă®naintea meselor sau Ă®n timpul lor. (CoÅŸuri ÅŸi acnee:) se pune puĂ…ÂŁină pasta de mentă (obĂ…ÂŁinută din frunze zdrobite) pe zona afectată sau se aplică frunze proaspete pe coÅŸuri ÅŸi se lăsă peste noapte.
– pudră din frunze de mentă Ă®mpotriva greĂ…ÂŁei, pentru curăţarea dinĂ…ÂŁilor ÅŸi a gurii.
(Greaţă:) se Ă…ÂŁine sub limbă o jumătate de linguriţă de pulbere de mentă, timp de 15 minute, apoi se Ă®nghite.
– macerat din frunze de mentă Ă®mpotriva diareei Se consuma trei căni pe zi.
– ceai din frunze de mentă Ă®mpotriva diareei Se bea ceai de mentă sau lapte cald cu mentă.
Se fierbe o linguriţă de mentă uscată ÅŸi jumătate de linguriţă de nucÅŸoară Ă®ntr-o cană de apă. Ceaiul se bea călduĂ…ÂŁ.
– suc din frunze de mentă Ă®mpotriva respiraĂ…ÂŁiei mirositoare
Se consumă de trei ori pe zi sau se face gargara. – pentru consum Ă®mpotriva respiraĂ…ÂŁiei rău mirositoare
Se mesteca frunze de mentă proaspete. Se mesteca un sfert de linguriţă de seminĂ…ÂŁe de mentă, apoi se Ă®nghit cu apă.
Preparare
Pasta
(Probleme digestive: indigestie, flatulenta, greaţă, diaree): se spala cĂ¢teva frunze de mentă, se pun Ă®ntr-un bol, se adăugă puĂ…ÂŁină sare, 1-2 linguriĂ…ÂŁe de suc de lămĂ¢ie, o linguriţă de coriandru ÅŸi puĂ…ÂŁină pudră din seminĂ…ÂŁe de chimion. Se adăugă puĂ…ÂŁină apă ÅŸi se face o pastă.
Suc
Se amestecă o linguriţă de suc de mentă cu o linguriţă de suc de lămĂ¢ie ÅŸi o lingură de miere. Se consumă de trei ori pe zi.
(RespiraĂ…ÂŁie urĂ¢t mirositoare:) se amestecă o linguriţă de suc de mentă Ă®n jumătate de cană de apă. Se face gargara.
Ceai
O linguriţă de frunze la o cană de apă, se dă Ă®n clocot.
Pudră
Frunzele uscate de mentă, se macina cu maşina de cafea.
Macerat
(Diaree:) se face un macerat din două linguriţe de frunze de mentă uscate la 250 ml apă plată (se lăsă la macerat 6 ore).
Cercetătorii italieni au descoperit că, Ă®n urma fierberii frunzelor de mentă, se eliberează peste 12 compuÅŸi chimici instabili volatili, care inhibă centrii agresivităţii. SpecialiÅŸtii Ă®n nutriĂ…ÂŁie recomandă o ceaÅŸcă de ceai de mentă după fiecare masă, deoarece această plantă stimulează digestia. Planta are puterea de a reduce contracĂ…ÂŁiile musculare care provoacă gaze, umflări ÅŸi balonări abdominale. ĂĹ˝n plus, medicii recomandă ceaiul de mentă persoanelor care suferă de tulburările gastro-intestinale. ĂĹ˝n acelaÅŸi timp, menta are o uÅŸoară acĂ…ÂŁiune antifermentativă ÅŸi este recomandată mai ales Ă®n cazul toxiinfecĂ…ÂŁiilor alimentare.
Mai mult, specialiÅŸtii Ă®n nutriĂ…ÂŁie spun că ceaiul de mentă este foarte util Ă®n stările de oboseală, cauzată Ă®n special de suprasolicitare intelectuală, stres sau epuizare. SpecialiÅŸtii completează că, deÅŸi efectul mentolilor asupra centrilor agresivităţii este direct şi imediat, pentru a obĂ…ÂŁine o eficienţă maximă este nevoie de o cură de minimum 12 zile.
Mentă este recomandată ÅŸi Ă®n cazul persoanelor care au probleme respiratorii, care sunt răcite sau suferă de sinuzită, gripă, astm, sau bronÅŸită, fiind folosită sub formă de inhalaĂ…ÂŁii, comprese sau masaj pe piept. InhalaĂ…ÂŁiile se fac prin adăugarea a 10 picături de ulei volatil la 100 ml apă fierbinte. Prin vaporizare ÅŸi inspirare pe nas, mentolul ÅŸi uleiul de mentă prezintă o acĂ…ÂŁiune antiinflamatoare la nivelul sinusurilor frontale ÅŸi maxilare. Această plantă are efecte vasodilatatoare la nivelul mucoasei nazale.