Va povesteam cum decurge o zi la munte si ce trebuie sa faceti sa nu fiti pacaliti. Acum va povestesc cum a decurs o zi la Castelul Peles. Nu este prima data cand merg acolo, dar am vrut sa vad ce schimbari au mai avut loc si sa va informez. Am ajuns pe straduta indicata si acolo ne-a intampinat un domn care a cerut 10 lei pentru ca parcam masina 400 m mai sus. Mai bine urcati pe jos decat sa dati acesti bani, pentru ca masina oricum nu este pazita, asa zisa parcare este de fapt un loc cu pamant si nu va asigura nimeni ca o veti mao gasi la fel. Am urcat apoi vreo 400 m pe jos. Multi turisti straini erau dornici sa ne vada castelul, mai putini romani, poate si pentru faptul ca s-au saturat sa fie jegmaniti. Castelul Peles nu se putra vizita, in schimb castelul Pelisor, da. Am luat bilete, aici puteti sa ii fraieriti usor si sa luati bilete de pensionari sau de studenti pentru ca sunt mai ieftine, nu va intreaba nimeni nimic. Macar asa va scoateti banii de parcare. Am ajuns la usa, am stat ceva timp pentru ca era alt grup inauntru. Ni s-a deschis usa, am fost poftiti si ni s-au dat papuci. Grupurile sunt mari, ghidul este unul singur si pana iti vine randul sa vezi o incapere, acesta este deja in alta si nu intelegi nimic din ce spune. Daca stai sa citesti, vine alt grup si tot nu ai nicio sansa. Mai vin unii cu copii mici pe care ii alapteaza in timp ce viziteaza castelul. Ce inteleg acestia? Doar fac galagie si nu mai aude nimeni nimic. Cam asa decurge o vizita la castel de 45 de minute. La iesire te asteapta un nene cu DVD-uri care costa 10 leni si ai poze si filmari din interior. Ca sa filmezi tu te costa 32 de roni, ca de trebuie sa mai scoata si ei un banut, nu? In asemenea conditii e clar de ce se aleg alte tari pentru concedii. Cu toate ca imi place aceasta tara si nu asi pleca de aici si ca avem o multitudine de frumuseti la noi in tara, concediul l-asi petrece undeva unde nu mai vad cersetori care sar pe tine, jagmaneli pe fata oriunde mergi, preturi esagerate si altele. Cu toate acestea am avut un weekend placut. V-am spus toate astea pentru a fi atenti atunci cand mergeti la munte!
Castelul Pelisor este un castel de mici dimensiuni construit in parcul castelului Peles pe valea Prahovei. Construit intre anii 1899-1902 de arhitectul ceh Karel Liman si decorat de vienezul Bernhard Ludwig, Pelisorul a fost locuit de perechea princiara, Ferdinand si Maria, din 1903. Castelul Pelisor detine o valoroasa colectie de arta decorativa apartinand Art-Nouveau-ului, printre care lucrari ale unor artisti ca E. Galle, fratii Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner etc.
Principalele săli sunt holul de onoare, biroul regelui Ferdinand, dormitorul de aur, biroul reginei Maria, Camera de aur. La Castelul Pelişor se află şi alte lucrări ale Reginei Maria, în afară de manuscrisul menţionat anterior, ca de exemplu câteva acuarele reprezentând crini.
Castelul Peles, fosta resedinta regala, transformata azi in muzeu, este punctul de atractie nr.1 al Sinaiei si unul din valoroasele monumente de arhitectura din Romania. Construit intre 1875-1883, imbina diverse stiluri arhitecturale, predominand elementele Renasterii germane si ale stilului gotic. Arhitectii au folosit totul pentru a imprima splendoare si maretie constructiei, decoratia din lemn abundand in exterior si interior. Situat intr-un frumos parc Pelesul are 160 de camere si sali in care pot fi vazute diferite obiecte ornamentale, covoare orientale, sculpturi fine din fildes, tapiserii, mobilier, colectii de arme (sec. XV-XIX), tablouri. Printre cele mai impresionante sali sunt: marea sala de arme, sala de consiliu, sala de muzica, sala florentina, sala oglinzilor, sala maura, salonul turcesc, sala de teatru.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.