In perioada 16-19 mai 2013 are loc la Tulcea cea de a XXI-a editie a Concursului International de interpretare muzicala „GEORGE GEORGESCU”. Concursul, infiintat in anul 1993, se va desfasura la Liceul de Arte „George Georgescu”, Teatrul „J. Bart” si Palatul Copiilor si este organizat de Ministerul Educatiei Nationale, Inspectoratul Scolar al Judetului Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, Primaria Municipiului Tulcea si Liceul de Arte „George Georgescu” Tulcea. Concursul a debutat, joi, 16 mai cu un recital al castigatorului din anul 2012, iar in zilele de 17 si 18 mai are loc concursul pe instrumente. Gala Laureatilor si premierea concurentilor va avea loc duminica, 19 mai incepand cu ora 9.00.
In cadrul celor sase sectiuni (Pian, Instrumente de Coarde, Instrumente de Suflat, Instrumente Populare, Muzica de Camera, Canto) vor concura un numar de 250 participanti din Romania si Republica Moldova, cu varsta intre 7 si 19 ani.
Juriul este format din: prof. univ. dr. Dan Dediu (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti) – presedinte, Ioana Georgescu – presedinte de onoare, Sectiunea pian: lector univ. dr. Delia Pavlovici (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti), conf. univ. dr. Veronica Gaspar, (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti); Sectiunea vioara: Liviu Cașleanu (concert-maestru al Orchestrei din Bonn, Germania), conf. dr. Ioan Fernbach (concert-maestru al Orchestrei Filarmonice „Banatul” din Timisoara), Sectiunea instrumente de suflat: prof. dr. Ion Nedelciu – clarinet (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti), prof. univ. dr. Vasile Gantolea; Sectiunea corzi grave si tambal: prof. univ. dr. Vasile Tugui (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti), lect. univ. dr. Catalin Stefanescu-Patrascu, (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti); Sectiunea canto: prof. univ. dr. Eleonora Enachescu, canto (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti); prof. Iulia Isaev – soprana (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti); Sectiunea muzica de camera: Varujan Cozighian – violinist (fost concert-maestru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu si Bilbao, Spania), prof. univ. dr. Vasile Tugui (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti).
Vor fi acordate urmatoarele premii: Trofeul Concursului „George Georgescu”, Marele Premiu acordat de familia Georgescu (1000 de euro), premiile I, II III si M pentru fiecare clasa si instrument.
George Georgescu s-a nascut la Sulina la 12 septembrie 1887. Dupa absolvirea Conservatorului din Bucuresti, a studiat violoncelul la Scoala Superioara de Muzica din Berlin. La propunerea lui Hugo Becker, unul dintre profesorii sai, intra in renumitul cvartet Marteau si are primele succese internationale.
In urma unui accident, este nevoit sa renunte la cariera de violoncelist. Cei care l-au sprijinit si i-au intuit vocația au fost Arthur Nikisch si Richard Strauss care l-au indrumat catre cariera de dirijor.
In anul 1918 debuteaza ca dirijor cu Filarmonica din Berlin. Dupa numeroase succese internationale, in 4 ianuarie 1920, la invitatia lui Dimitrie Dinicu, dirijorul de atunci al orchestrei, are primul concert la Ateneul Roman.
Incepand cu anul 1921 devine, pentru patru decenii (cu o pauza de cativa ani), directorul Filarmonicii din Bucuresti al carei Presedinte de onoare era Regele Ferdinand. Peste un an, este numit și director al Operei Romane, fiind cel care a infiintat prima scoala de balet.
In timpul directoratului lui George Georgescu, orchestra Filarmonicii atinge deplina maturitate, ajungand la rangul marilor orchestre ale lumii. Datorita notorietatii internationale si a relatiilor de prietenie cu marii muzicieni ai timpului, la Bucuresti vin in anii in care maestrul a activat mari muzicieni ai timpului: Richard Strauss, Maurice Ravel, Pietro Mascagni, Igor Stravinski, Jaques Thibaud, Arthur Rubinstein, etc. George Georgescu a facut cunoscut publicului, pe langa clasici, compozitiile marcante ale epocii sale si a promovat cu consecventa creatiile romanesti: George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Marcel Mihalovici, Martian Negrea, Constantin Silvestri, etc.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.