Duminică, 01 septembrie a.c., se împlinesc 120 ani de la intrarea în vigoare a Regulamentului de aplicare a Legii Jandarmeriei Rurale. Prevederea cea mai importantă a acestui document era următoarea: „Organizarea Jandarmeriei rurale, astfel cum este prescrisă de lege, face din această instituţiune un corp militar, pus la dispoziţiunea ministrului de interne, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică. Ea se mai află sub ordinele ministrului de justiţie, ale ministrului public în ce priveşte atribuţiunile de poliţie, precum şi sub acela al ministrului de război pentru tot ce se raportă la disciplină, comandament şi instrucţie militară a trupei” (art.1).
Cu acest prilej, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,TOMIS” Constanţa organizează activităţi pentru marcarea aşa cum se cuvine a acestui eveniment.
În aceste zile, Sala Tradiţiilor de la reşedinţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa cât şi cea de la Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,TOMIS” găzduiesc expoziţii cu fotografii şi documente de epocă, care fac referire la acest moment.
Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului şi organizării Jandarmeriei rurale i-a revenit partidului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului în ianuarie-februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale. Această lege a fost promulgată prin Decretul Regal nr.2919 din 30.08.1893.
În urma promulgării acestei legi, un an mai târziu s-a înfiinţat şi în judeţul nostru prima Companie de Jandarmi, care a început a funcţiona din data de 26 iulie 1894.
Conform Istoricului Companiei de Jandarmi Constanţa, în funcţie de reorganizările admnistrativ-teritoriale, jandarmii constănţeni au fost prezenţi în zona rurală a judeţului, creând posturile corespunzătoare comunelor pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică, într-o perioadă frământată, la începutul secolului al XX-lea, când jandarmii se confruntau cu o infracţionalitate ridicată.
Corp militar de elită, Jandarmeria Rurală a fost prezentă în toate marile evenimente sociale, economice, politice şi militare cunoscute în România, aducându-şi o importantă contribuţie la luptele duse de armată în Războiul Balcanic şi cele două războaie mondiale, dobândind astfel un binemeritat loc în conştiinţa poporului român.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.