Luni, 13.01.2014 a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în prezenţa domnului prefect Eugen Bola, a invitaţilor, precum şi a domnului col. dr. Vasilică Ovidiu, prim adjunct al inspectorului general şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, a avut loc evaluarea activităţii desfăşurate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa în anul 2013.
Anul 2013 a reprezentat pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa o perioadă de adaptare acţional-instituţională determinată de dinamica accentuată a fenomenelor social-politice, concomitent cu eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor.
A fost continuată şi în cursul anului trecut activitatea de consolidare instituţională care a avut ca principal obiectiv -eficientizarea activităţilor prevăzute în programele prioritare în domeniul ordinii şi siguranţei publice precum şi cele ale securităţii obiectivelor, bunurilor şi valorilor dar şi dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu comunităţile locale şi societatea civilă.
În perioada de referinţă, au fost executate 12705 misiuni, din care: 528 misiuni de asigurare a ordinii publice, celelalte fiind misiuni specifice de menţinere a ordinii publice, cooperarea cu alte institutii, punerea în executare a mandatelor de aducere, etc..
Dintre misiunile de asigurare/restabilire a ordinii publice în zona de competenţă, amintim:
-manifestări cultural artistice la care au asistat un număr foarte mare de spectatori: Sunwave, The Mision, Liberty Parade, Stufstok, Folk-You-Florian Pitiş, Lord of The Dance, etc;
-Manifestări sportive: meciuri din campionatul naţional de fotbal, handball, volei şi rugby sau meciuri internaţionale de volei şi handbal;
-Manifestări religioase: Boboteaza şi Sfânta Maria;
-Adunări publice de protest spontane sau declarate şi autorizate, în special protestele organizate împotriva proiectului Roşia Montană precum şi împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.
Pe linia preluării apelurilor din cadrul sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă “112” , din totalul apelurilor înregistrate, 89 au constituit intervenţii pentru unitatea noastră.
În privinţa misiunilor de menţinere a ordinii publice, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a participat la solicitare şi împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa, la 4734 acţiuni, în 11 localităţi din jud. Constanţa (mun. Constanţa, Mangalia, Medgidia, oraşele Cernavodă, Năvodari, Hârşova, Techirghiol, Eforie, staţiunile Mamaia şi Neptun şi com. Costineşti). Comparativ cu anul 2012, anul trecut a fost mărit cu 5% numărul efectivelor de jandarmi care au executat misiuni în comun cu poliţia.
Pe timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada analizată au fost constatate 438 infracţiuni (comparativ cu 324 constatate în anul 2012), cu 566 autori şi au fost sancţionate contravenţional 2415 de persoane cu amenzi în valoare de 556041 lei.
În anul 2013 au fost conduse la sediile structurilor de poliţie 449 de persoane şi au fost depistate 4 persoane date în urmărire.
În perioada sezonului estival 2013, în baza Planului de acţiune „LITORAL 2013” Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiuni de menţinere a ordinii publice, independent şi împreună cu lucrători de poliţie, în oraşul Năvodari, mun. Mangalia – zona turistică din staţiunile Neptun, Olimp, Venus, Cap Aurora şi Saturn, loc. Limanu, 2 Mai şi VamaVeche.
În această perioadă au fost executate, împreună cu lucrători de poliţie sau independent, un număr de 305 acţiuni în comun şi independent.
Pe timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada sezonului estival 2013 au fost constatate 43 infracţiuni, cu 49 autori. Deasemenea au fost sancţionate contravenţional 879 persoane (faţă de 624 sancţionate în anul 2012) cu amenzi în valoare de 610570 lei.
În perioada sezonului estival, Ministerul Afacerilor Interne, a continuat campania de informare şi prevenire „Vacanţă în siguranţă!” 2013, acţiune care a avut ca scop prevenirea faptelor antisociale pe Litoral.
Activităţile de prevenire s-au derulat în sistem integrat, în perioada iulie – septembrie, de către Jandarmeria Constanţa, împreună cu celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În anul 2013, structurile specializate de pază şi protecţie instituţională ale inspectoratului au asigurat protecţia la 31 de obiective.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiunea de protecţie, intervenţie şi supravegherii a 104 km. conducte magistrale de transport. Pe timpul executării acestei misiuni, în anul 2013, jandarmii au constatat un număr de 36 infracţiuni, săvârşite de 90 autori
În anul 2013, în urma solicitărilor primite de la diferite instituţii, au fost executate un număr de 368 acţiuni, (faţă de 282 acţiuni executate în anul 2012) din care 143 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul poliţiei, 24 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul Parchetelor, D.I.I.C.O.T. D.N.A., B.C.C.O., D.G.A., 36 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul Birourilor Executorilor Judecătoreşti, 50 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul Administraţiei Publice Locale, 27 acţiuni în comun cu lucrători silvici, 4 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu, 82 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă.
În baza protocolului de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a desfăşurat în cursul anului trecut acţiuni de prevenire şi dialog social în instituţiile de învătământ din localităţile judeţului Constanţa, în cadrul Campaniei naţionale de informare “Jandarmeria pe înţelesul tuturor”.
Priorităţile inspectoratului pentru anul 2014 sunt următoarele:
Derularea activităţilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, pentru reducerea infracţionalităţii stradale;
Dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu comunităţile locale şi societatea civilă.
Consolidarea imaginii pozitive a Jandarmeriei Române.
Nota pentru editor: EXEMPLE
1. În data 03/04 august 2013, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a fost executată o acţiune pe linia sustragerilor de produse petroliere, cu efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa la locaţiile situate în oraşul Năvodari, zona Nisipari şi localitatea Cumpăna. În urma acestei acţiuni au fost depistate 4 persoane implicate în furtul de produse petroliere, mai multe autovehicole precum şi două instalaţii pentru furtul de produse petroliere. Cercetările au fost continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa
2. În data de 17 august 2013, între orele 01.00-04.00, un echipaj de jandarmerie aflat în patrulare în staţiunea Vama Veche, a surprins şapte persoane în timp ce-şi preparau ţigarete artizanale, folosind prafuri de culoare albă, muguri vegetali uscaţi din mai multe punguliţe şi plicuri cu miros suspect (suspectăm substanţe halucinogene).
Toţi au declarat că au cumpărat substanţele din Constanţa şi că după consum acestea „le dau o stare de bine”.
Jandarmii le-au întocmit actele de constatare sub aspectul săvârşirii faptei de deţinere a substanţelor ilegale pentru consum propriu. Cele aproximativ 12 grame de substanţe ilegale, ţigaretele şi filtrele vor fi predate la B.C.C.O. Constanţa în vederea continuării cercetărilor.
3. În data de 23 septembrie 2013, ora 02.00, un echipaj de jandarmerie care patrula în apropierea conductelor de transport produse petroliere, la aproximativ 10 kilometri de drumul care face legătura dintre localitatea Mircea Vodă şi Lacul Ţibrinu, a observat trei persoane care săpau. Jandarmii au executat somaţiile prin voce, moment în care cei trei au fugit. Deoarece nu s-au oprit, militarii au executat foc de avertisment în plan vertical, urmat de foc asupra persoanelor respective. Una dintre acestea a fost prinsă, imediat lângă autoturismul de teren cu care au venit, Jeep Grand Cherokee, cu capacitate de aproximativ 5000 de cm, una la aproximativ 700 de metri, iar una a reuşit să dispară. Cei trei au apucat să sape o gropă cu dimensiunea de 50/50 cm şi adâncimea de aprovimativ 40 de centrimetri. La faţa locului au fost găsite unelte pentru săpat, tije metalice pentru sondarea pământului şi două telefoane mobile.
În autoturism jandarmii au găsit un rezervor artizanal cu capacitatea de 1000 de litri, o tijă metalică tip sondă, o motopompă, un furtun cu robinet, două burghie şi o cheie tubulară.
Cele două persoane, F.S., de 26 ani şi A.S., de 32 ani, au declarat că nu ştiu al cui este autoturismul de teren şi că erau în drum spre Cernavodă.
Cei doi au fost predaţi la Secţia 6 Poliţie Rurală Cernavodă pentru continuarea cercetărilor.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.