Maine, 22 martie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei. Acesta este un prilej de readucere în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile noastre, ale celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă.
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral va organiza in aceasta perioada mai multe manifestari dedicate Zilei Mondiale a Apei. Impreuna cu elevii din clasa pregatitoare din cadrul Liceului Emil Racovita din Techirghiol, Administratia Bazinala Dobrogea Litoral a organizat o expozitie de pictura care va fi deschisa publicului larg in perioada 22-31 martie, in sediul institutiei.
Totodata, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a organizat un workshop privind cooperarea in domeniul apei, in care au fost prezentate teme referitoare la Strategia Dunarii, Marea Neagra si Lacul Techirghiol.
In cursul saptamanii viitoare, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral va organiza o sedinta festiva a Comitetului de Bazin in care sunt invitati reprezentanti ai institutiilor publice, ai autoritatilor locale dar si ai societatii civile.
Totodata, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral vor fi prezenti si la alte manifestari organizate de unitati de invatamant sau alte institutii publice referitoare la Ziua Mondiala a Apei 2013.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Apei “Anul International al Cooperarii in Domeniul Apei” are scopul de a constientiza, atat in ceea ce priveste potentialul unei cooperari sporite, cat si cu privire la provocarile cu care se confrunta managementul apei, avand in vedere cresterea cererii de apa, alocarea si serviciile oferite. Anul va pune in lumina, istoria initiativelor de succes privind cooperarea in domeniul apei si va identifica problemele stringente in domeni ca educatie, diplomatie, managementul transfrontalier al resurselor de apa, cooperarea financiara, cadrele juridice nationale/internationale, precum si legaturile cu Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). Acesta va oferi, de asemenea, o oportunitate de a valorifica impulsul dat la Conferinta Natiunilor Unite privind dezvoltarea durabila (Rio+20), precum si de a sprijini formularea de noi obiective care sa contribuie la dezvoltarea resurselor de apa care sunt cu adevarat durabile
Informatii suplimentare
Apa este cu siguranta cheia vietii. Ea este esentiala pentru dezvoltarea si mentinerea sanatoasa a ecosistemelor.
Trei sferturi din suprafata Pamantului este acoperita cu apa, insa doar o mica parte o reprezinta apa dulce. Din aceasta fractiune, 70% este folosita pentru producerea mancarii. Capacitatea de a produce mancare este esentiala pentru a reduce saracia si a incuraja dezvoltarea sociala si economica.
Considerată de multă vreme ca ceva de la sine înţeles, apa poate deveni, în multe zone ale lumii, un factor de limitare a creşterii economice şi a producţiei alimentare în următoarele decenii. Din nefericire, abundenţa de timp, ca şi abundenţa de apă, s-ar putea să se dovedească amîndouă iluzorii. Toată abundenţa de apă poate fi afectata de poluare, fenomen care reduce considerabil cantităţile de apă utilizabile.
Fiecare litru de apă poluată eliberat în natură fără a fi tratat, contaminează alţi litri de apă dulce în rîul în care a fost deversat. Deversarea produselor chimice şi a metalelor grele, care reprezintă un pericol chiar şi în concentraţii extrem de mici, constituie o ameninţare deosebit de gravă pentru calitatea apei dar şi asupra sănătăţii oamenilor.
Ziua Mondială a Apei, prilej de sărbătoare şi de aducere aminte a importanţei pe care o are în viaţa noastră
Devenită deja o tradiţie şi în ţara noastra, Ziua Apei este un bun prilej prin care instituţiile publice, şcolile, administraţiile locale, agenţii economici şi ONG-urile reuşesc să îşi unească forţele pentru a transmite un mesaj comunităţilor din care fac parte. Un mesaj care să le aducă aminte că apa este un element indispensabil vieţii şi că în funcţie de calitatea ei depinde calitatea sănătăţii noastre şi respectiv a vieţii. Dacă oamenii ar înţelege legătura dintre problemele de mediu şi vieţile lor, ar fi mult mai motivaţi să protejeze natura. Din acest motiv viziunea fiecărei societăţi trebuie să fie îndreptată spre acţiuni concrete, prin care să păstrăm, în special pentru copiii noştri, resursele naturale nealterate şi optime pentru întreţinerea vieţii.
Sunt multe lucruri pe care fiecare dintre noi le putem face în fiecare zi, lucruri care adesea nu durează mai mult de câteva minute, dar care au un impact mare asupra mediului şi a celor din jurul nostru – lucruri precum să oprim robinetul de apă când ne spălăm pe dinţi, să refuzăm să primim sacoşe de plastic la magazin, să participăm la acţiuni de voluntariat sau să ne implicam in procesul luării deciziilor. Contribuţia unei singure persoane poate părea mică, dar fiecare efort oricât de mărunt poate face parte dintr-o schimbare importantă.
Anul acesta tema pentru Ziua Apei face referire la cooperarea internaţională. Apa nu aparţine unei singure ţări, este un bun al tuturor oamenilor de pe pământ. Apa este baza oricărei forme de viaţă. Ea este esenţială pentru fiinţele umane, animale şi mediul nostru. Rezoluţia Adunării Generale ONU 64/292 din 28 iulie 2010, prin care Adunarea a recunoscut dreptul la apă potabilă sigură şi curată şi la sanitație ca drept fundamental pentru realizarea deplină a dreptului la viaţă şi a tuturor drepturilor omului. În martie 2009, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care constata că „apa este proprietatea comună a omenirii” şi că „manevrarea apei nu se supune regulilor pietii interne”.
În acest moment, România face eforturi susţinute pentru a dezvolta proiecte de gospodărire a apei care oferă siguranţă, respect şi calitate pentru toţi partenerii implicaţi. În prezent, România are semnate acorduri în domeniul gospodăririi apelor transfrontieră cu statele vecine, dar şi memoranduri de înţelegere cu state precum Olanda sau Franţa. Prin aceste înţelegeri la nivel internaţional, se fac eforturi şi se întreprind acţiuni colective îndreptate atât către protejarea resurselor de apă, cât şi asupra asigurării accesului la o apă de calitate bună şi în cantitate suficientă. De asemenea, pentru că apa este o resursă comună, gospodărirea ei trebuie să ia în considerare şi o mare varietate de interese, uneori divergente, ceea ce oferă oportunităţi complexe de cooperare între utilizatori.
Nu este important doar să reducem consumul de apă, ci şi să păstrăm calitatea ei. Acest lucru se poate face numai printr-o responsabilizare a tuturor factorilor implicaţi. Calitatea apei nu cunoaşte frontiere şi nu trebuie sa depindă de mediul politic sau economic.
Apa este o resursă preţioasă, în cantităţi limitate, pe care o putem folosi într-o anumită perioadă. Este important să nu irosim mai mult decât avem nevoie şi să păstrăm apa curată.
Peste 70.000 de km2 sunt abandonaţi în fiecare an în lume, din cauza solului care nu mai poate fi folosit pentru agricultură. Acest lucru se datorează în principal practicilor agricole iresponsabile: cultivarea unor recolte neadecvate, folosirea unor cantităţi de apă prea mari sau a prea multor pesticide, prea multe animale la un loc într-o singură zonă şi lista poate continua.
Important este să înţelegem că acţiunile de gospodărire a apei au efecte nu numai asupra comunitaţii noastre, ci şi asupra vecinilor. Fiecare este responsabil de felul în care alege să consume aceasta resursă indispensabilă vieţii – APA.
Singurele bătălii pierdute sunt cele pe care nu le începem niciodată.
LUCIA ANA VARGA
MINISTRU DELEGAT PENTRU APE, PĂDURI ŞI PISCICULTURĂ
MESAJUL
doamnei Rovana PLUMB, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice,
cu ocazia Zilei Mondiale a Apei – 22 Martie 2013
Așa cum ne-am obișnuit deja, în fiecare an pe 22 martie celebrăm Ziua Mondială a Apei. Anul acesta a fost declarat, de Organizația Națiunilor Unite, ca Anul Internațional al Cooperării în domeniul Apei, iar Ziua Mondială a Apei 2013 se desfășoară sub sloganul “Water, water everywhere, only if we share”.
Apa reprezintă o resursă regenerabilă dar cu potenţial finit, ce trebuie protejată azi pentru a lăsa şansa la viaţă şi alimentaţie adecvată generaţiilor viitoare. Este evident pentru toată lumea că protejarea resurselor de apă este o prioritate la nivel global, iar consolidarea cooperării și dezvoltarea de parteneriate la nivel local, național și transfrontalier sunt extrem de importante pentru a aborda provocările legate de rezervele de apă.
Printr-un efort comun, printr-o serie extinsă de activități, putem contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la potențialul cooperării în domeniul apei, putem imbunatati dialogul între părțile interesate și, nu în ultimul rând, putem promova soluții eficiente si chiar inovatoare. La nivel de guvern, ministerele pot coopera pentru introducerea conștientizării cu privire la managementul apei și în alte sectoare.
Cooperarea în acest domeniu vital presupune integrarea tuturor intereselor și perspectivelor relevante, stimularea inovării, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea încrederii și luarea unor decizii acceptate și înțelese de toți. De aceea, aceasta cooperare trebuie să îmbrace perspective multiple, să cuprindă o varietate de discipline și să se extindă la toate nivelurile: de la nivel local până la nivel național, la nivel internațional, precum și în toate sectoarele socio-economice.
La Conferința Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă de la Rio de Janeiro în iunie 2012 (Rio +20), statele membre au recunoscut faptul că „apa este nucleul dezvoltării durabile, așa cum este strâns legată de o serie de provocări-cheie la nivel mondial „.
Am convingerea că evenimentele organizate în această săptămână la nivelul celor 11 bazine hidrografice, precum și evenimentul central din 22 martie 2013, din Aula Academiei Științe Agricole și Silvice, reprezintă tot atâtea oportunități pentru specialiști, de a identifica domenii cheie de acțiune și pentru a discuta despre provocări legate de gestionarea resurselor de apă, care vor avea nevoie atât de un sprijin politic mai puternic, cât și de o colaborare mai consistenta.
Îmi exprim speranţa că acest mesaj va ajunge la toţi cei implicaţi în managementul apei la nivel local și naţional şi profit de această ocazie pentru a-i încuraja să identifice soluții cat mai bune pentru actiuni comune.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.