
Protest împotriva preÅ£ului crescut al carburantilor
PreĂ…ÂŁul carburanĂ…ÂŁilor de top a ajuns Ă®n aceste zile la un nivel-record de 5,74 lei pe litru ÅŸi se Ă®ndreaptă spre pragul psihologic de ÅŸase lei pe litru. Taxele, care reprezintă jumătate din preĂ…ÂŁul de la pompa, au crescut la 1 ianuarie. CotaĂ…ÂŁiile petroliere sunt la maximul ultimilor doi ani, iar leul s-a depreciat.
ĂĹ˝nceputul anului a Ă®nsemnat o nouă lovitură pentru bugetul romanilor: scumpirea cu zece bani pe litru a carburanĂ…ÂŁilor. Principalul motiv a fost creÅŸterea accizelor cu peste 3% atĂ¢t Ă®n cazul benzinei, cĂ¢t ÅŸi a motorinei, care a avut un impact puternic, Ă®n condiĂ…ÂŁiile Ă®n care acciza reprezintă 35% din tariful de la pompa. La acest lucru s-au adăugat Ă®ncă doi-trei bani pe litru ca urmare a faptului că, de la 1 ianuarie, carburanĂ…ÂŁii de pe piaĂ…ÂŁa trebuie să conĂ…ÂŁină cel puĂ…ÂŁin 5% biocombustibil, faţă de 4% pĂ¢nă acum.
Mai mult, cotaĂ…ÂŁiile internaĂ…ÂŁionale ale barilului de petrol au atins valori maxime ale ultimilor doi ani Ă®n prima parte a lunii decembrie, adică peste 88 de dolari pe baril. CotaĂ…ÂŁiile de atunci se reflectă asupra preĂ…ÂŁurilor la pompa din aceste zile, Ă®ntrucĂ¢t un ciclu de rafinare a Ă…ÂŁiĂ…ÂŁeiului durează cam 30-45 de zile.
Astfel că preĂ…ÂŁurile la pompa din aceste zile reprezintă recorduri absolute pentru ceea ce trebuie să scoată din buzunar un ÅŸofer. Anul acesta, Ă®n martie, a fost depăşit pragul psihologic de cinci lei pe litru pentru cei mai scumpi carburanĂ…ÂŁi, care Ă®n prezent se Ă®ndreaptă vertiginos spre următoarea stacheta, cea de ÅŸase lei.
Banca NaĂ…ÂŁională este Ă®ncă Ă®n ceaţă.
„CunoaÅŸteĂ…ÂŁi poziĂ…ÂŁia Băncii NaĂ…ÂŁionale, care a fost exprimată prin vocea guvernatorului. Nu Ă®nĂ…ÂŁelegem ce se Ă®ntĂ¢mplă pe piaĂ…ÂŁa carburanĂ…ÂŁilor ÅŸi de unde vin aceste scumpiri. Este de neĂ®nĂ…ÂŁeles aceasta dinamică a preĂ…ÂŁurilor la benzină ÅŸi motorină, Ă®n condiĂ…ÂŁiile Ă®n care avem Ă®ncă extracĂ…ÂŁii interne ÅŸi faţă de anii trecuĂ…ÂŁi un preĂ…ÂŁ mai rezonabil pe piaĂ…ÂŁa internaĂ…ÂŁională la Ă…ÂŁiĂ…ÂŁei”, a declarat, sĂ¢mbătă, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la Realitatea TV.
Cum s-a ajuns totuÅŸi la aceste tarife-record la pompa? Dincolo de cotaĂ…ÂŁia barilului, care are o pondere de circa 40% Ă®n preĂ…ÂŁul final, cel mai mare impact este dat de creÅŸterea taxelor, care Ă®nseamnă 49% din cĂ¢t dăm pentru un litru de benzină. La acest capitol, pe lĂ¢ngă acciza amintită mai sus, este inclusă Taxa pe Valoarea Adăugată (care a crescut vara trecută de la 19 la 24%), plus o taxă specială de drum ÅŸi un fond special pentru produse petroliere (denumit ÅŸi „centul pe litru”).
Boc: “Guvernul poate lua contramăsuri, precum impozite, dacă preţul la carburanţi e nejustificat”.
Guvernul poate introduce contramăsuri specifice economiei de piaţă, precum impunerea unor impozite, Ă®mpotriva producătorilor care cresc rapid ÅŸi nejustificat preĂ…ÂŁul carburanĂ…ÂŁilor, a declarat, luni seara, premierul Emil Boc.
El a precizat, la postul public de televiziune, că a solicitat Consiliului ConcurenĂ…ÂŁei să verifice dacă există o situaĂ…ÂŁie de monopol pe această piaţă, cerĂ¢nd Ă®n acelaÅŸi timp AgenĂ…ÂŁiei NaĂ…ÂŁionale de Administrare Fiscală (ANAF) să analizeze profitul companiilor din domeniu.
VicepreÅŸedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat anterior că ÅŸeful Guvernului a cerut Ministerului FinanĂ…ÂŁelor clarificări Ă®n ceea ce priveÅŸte preĂ…ÂŁul carburanĂ…ÂŁilor.
Dar PDL cere clarificări, PDL primeşte clarificări.
Comentează si tu Ă®n partea de jos a paginii !!!