Datorită condiţiilor economice actuale, S.C. RAJA S.A. Constanţa este obligată să recurgă la măsuri drastice. Raţionalizarea consumurilor de către abonaţi, dar şi scăderea semnificativă a numărului de consumatori din domeniul privat, pun în pericol continuitatea serviciului de alimentare cu apă. În aceste condiții, primordial pentru continuitatea acestui serviciu vital rămâne încasarea contravalorii prestării serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Urmare a acestui fapt, activitatea SC RAJA SA din ultima perioadă s-a concentrat pe demersurile legale (avizări, convocări la conciliere, eşalonări, notificări prin executor) în vederea recuperării debitelor de la utilizatorii rău platnici. La sfârşitul lunii decembrie 2012, asociațiile de la nivelul orașului Năvodari înregistrau o creanță de aproape 900.000 lei căre RAJA Constanţa, reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate de operator, numai pentru perioada iulie – octombrie 2012.
Potrivit art.31, al.1 din Legea 241/2006, modificată, Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare: “Operatorii au dreptul să sisteze furnizarea/prestarea serviciului acelor utilizatori care nu îşi achită contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată al facturilor, prin debranşarea de la reţelele publice de distribuţie a apei ori de la reţelele publice de canalizare, şi să solicite recuperarea debitelor in instanţa.”
Faptul că nu am pus în aplicare imediat ce a trecut termenul legal de plată al facturilor, prevederile art. de lege mai sus menţionat, demonstrează că suntem responsabili şi că interesul cetăţenilor primează întotdeauna. Totodată, trebuie să menţionăm că S.C. RAJA S.A. este un operator regional care furnizează serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare în judeţele Constanţa, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Ilfov și Brașov, iar datorită debitelor acumulate de către rău platnici, dacă nu se iau cele mai drastice măsuri pentru recuperarea creanţelor, compania va fi pusă in imposibilitatea de a furniza serviciul public de alimentare cu apă si de canalizare la nivelul celor șase judeţe. În plus, nerecuperarea creanţelor de la abonaţii rău-platnici pune în pericol cofinanţarea celui mai ambiţios proiect de investiţii – POS Mediu de către SC RAJA SA Constanţa
Încă de la inceputul lunii august, RAJA Constanţa a formulat către toate asociațiile debitoare din Năvodari avizări şi convocări la conciliere în vederea recuperării creanţelor pe cale amiabilă. Totodată, administratorii/reprezentanții asociațiilor au fost invitați la încheierea de eşalonări a datoriilor, tocmai pentru a nu se ajunge în situația debranșării. Mai mult, încă de la sfârșitul anului 2011, la nivelul orașului Năvodari, s-a demarat o amplă campanie de încheiere a convențiilor de facturare individuală, singura modalitate de evitare a debranșării de la sistemul de alimentare cu apă în cazul în care la nivelul unei asociații apar datorii. Din cele 231 de asociații, doar 27 de asociații au dat curs invitației noastre și au încheiat convențiile de facturare individuală.
Faptul că la nivelul orașului Năvodari ne lovim de indiferența și interesele unor administratori/reprezentanți ai asociațiilor este demonstrat chiar de acțiunea de debranșare, pentru că foarte mulți dintre administratori au venit să achite contravaloarea facturilor de apă, imediat ce le-a fost sistată furnizarea apei. De exemplu, administratorul Asociației de Proprietari M2A, de pe strada Midiei, d-na Enica Maria a achitat aproximativ 10.000 lei. În ultimele 24 de ore, din momentul în care au început debranșările, s-au încasat peste 200.000 lei din cei 900.000 lei, în condițiile în care media încasărilor pe asociații într-o zi nu depășește 10.000 – 12.000 lei, ceea ce subliniază încă o dată faptul că reprezentanții acestor asociații, deși proprietarii achită facturile la întreținere, și implicit consumul de apă, nu achită mai departe către RAJA contravaloarea facturilor pentru stingerea debitelor.
Lansăm încă o dată un apel către toți proprietarii de apartamente din cadrul asociațiilor din Năvodari să demareze procedura de încheiere a convențiilor de facturare individuală, ca în cazul existenței unor datornici să nu mai sufere de lipsa apei potabile și proprietarii bun-platnici. Totodată, în urma încheierii acestor convenții, încasarea facturilor emise pentru consumul de apă se va face direct de către RAJA, fără ca plata să mai fie intermediată și întârziată de către administratori.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.