În cazul adoptării euro în statele din Europa Centrală și de Est (CEE), care nu sunt încă membre ale zonei euro, principalele beneficiare vor fi Croația (rating „BB” cu perspectivă negativă) și Bulgaria (rating „BBB minus” cu perspectivă stabilă), în timp ce România (rating „BBB minus” cu perspectivă stabilă) și Ungaria (rating „BB plus” cu perspectivă pozitivă) sunt într-o situație intermediară, iar Cehia (rating „A plus” cu perspectivă stabilă) și Polonia („rating A minus” cu perspectivă stabilă) vor beneficia probabil cel mai puțin, se arată într-o analiză frealizata de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings.
Pe baza calculelor Fitch, Bulgaria, Cehia, Polonia și România îndeplinesc toate criteriile de convergență în ERM II (mecanismul ratelor de schimb), cu excepția participării.
România și Ungaria vor pierde avantajele politicii monetare independente în cazul aderării la euro, avertizează Fitch. Nivelul redus al datoriei guvernamentale a României va permite țării să-și păstreze o anumită flexibilitate, în timp ce economia deschisă a Ungariei va avea de beneficiat de pe urma reducerii costurilor de tranzacționare. „Euroizarea” (nivelul ridicat al împrumuturilor în euro către sectorul privat și cel guvernamental) din cele două țări este, de asemenea, mai limitată decât în Bulgaria și Croația, deși în Ungaria nivelul datoriei guvernamentale în euro este ridicat (23% din PIB). Ținând cont de nivelul ridicat al datoriei externe nete ridicate, adoptarea euro va întări finanțele externe în România și Ungaria
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat recent că România va putea să adere la zona euro cât mai repede cu putință, cu condiția să fie bine pregătită, adică să ajungă la un grad ridicat de convergență reală, care să continue și după adoptarea euro.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.