Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral prin Sistemul de Gospodarire al Apelor Constanta a intervenit in aceste zile pentru strangerea cantitatilor importante de alge existente pe unele sectoare de plaja de pe litoral.
Astfel au fost stabilite trei zone de interventie deservite de formatii de lucru si anume: Zona Nord (Navodari – Mamaia – Constanta), Zona Centru (Eforie – Costinesti) si Zona Sud (Olimp – Vama Veche).
In aceste zile, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral a intervenit in toate zonele, pentru strangerea cantitatilor importante de alge existente pe unele sectoare de plaja de pe litoral. Numai in ultimele 7 zile, angajatii ABADL au colectat peste 4000 de tone de alge, atat de la mal cat si din largul marii.
De la inceputul sezonului au fost stranse de pe plaje peste 10.000 de tone de alge. In anul 2012, cantitatea de alge stransa de pe plaja de catre ABADL a fost de 27.500 de tone, iar in anul 2011 a fost de 40.000 de tone de alge
Pentru a diminua efectele acestui fenomen, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral a marit numarul de utilaje si de forte umane. Interventia cu utilajele de mare capacitate se va face doar pe timpul noptii, deoarece, pe timpul zilei, aceste utilaje nu pot intra printre turistii veniti sa isi petreaca concediul la mare.
Au fost mobilizati 44 de muncitori, si urmatoarele utilaje (incarcatoare frontale – 5, buldoexcavatoare – 4, autobasculante 16 tone – 8, tractoare cu remorca – 4, utilaje ecologizat – 2, tractoare cu disc – 3, utilaj de colectat alga – 1)
In momentul de fata, cantitatea de alge aparuta pe plaje este nesemnificativa si nu afecteaza plajele litorale.
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral are obligatia de a interveni in zonele unde se constata o prezenta masiva a algelor. In celelalte cazuri, obligatia cade in sarcina operatorilor de plaje.
Cauzele aparitiei algelor
Eutrofizarea este un fenomen care apare in timpul verii, cand la temperaturi ridicate cresc si concentratiile de nutrienti din apa.
Procesul de eutrofizare este cauzat de cantitatile mari de substante nutritive prezente in apa, care, in asociere cu diferiti poluanti, au un efect negativ, de reducere a biodiversitatii.
Unul din primele semne ale prezentei unei cantitati mari de nutrienti este dezvoltarea abundenta a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de “inflorire algala”. Inflorirea algala si dezvoltarea plantelor acavtice determina, insa, reducerea transparentei apei si a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.
Nutrientii sunt compusi chimici ai azotului si fosforului de tipul azotitilor, azotatilor, azotului amoniacal, azotului total, fosforului dizolvat si fosforului total.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.