În cadrul şedinţei Comisiei Interministeriale din data de 2.08.2012, s-a aprobat – Studiul de fezabilitate “Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe”, cu o durată de realizare a execuţiei lucrărilor de 5 ani. Documentaţia tehnico-economică a fost avizată în Consiliul Tehnico – Economic al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Investiţia va fi finanţată din surse legal constituite, fonduri externe, credite şi în completare de la bugetul de stat.
Ca investiţie, Studiul “Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe” se ridică la valoarea de 7.501.841 lei şi se încadrează atât în politica de dezvoltare a reţelei de transport fluvial a Uniunii Europene, cât şi în politica Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii de a alinia sistemul naţional de transport la cel european.
Prin realizarea lucrărilor pentru “Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe”se vor atinge următoarele obiective:
• Prin legarea municipiului Bucureşti cu fluviul Dunărea, municipiul Bucureşti se va racorda la principala arteră de navigaţie transeuropeană, ceea ce va permite legǎtura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre orăşeneşti europene precum: Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Frankfurt, Duisburg, Rotterdam etc.
• Va fi posibil accesul direct la portul maritim Constanta, iar prin canalul Rhin – Main – Dunăre la reţeaua europeană de căi navigabile.
• Va fi posibilă producerea a cca. 126 GWh/an energie electrică, regenerabilă în hidrocentralele din nodurile hidrotehnice ale amenajărilor.
• Prin execuţia obiectivului de investiţii, vor fi apărate de inundaţii un număr de 11 localitati, cca. 9797 gospodării individuale şi până la 50 000 ha teren, 378 km drumuri, 5 km cale ferată şi 126 obiective socio-economice.
• Se va crea posibilitatea alimentării cu apă a localităţilor limitrofe şi asigurarea apei necesare pentru irigarea în perspective a unor suprafeţe de teren agricol însumând până la 150 mii ha.
• Se va crea posibilitatea realizării de sisteme de desecări-drenaje şi eliminarea excesului de apă de pe o suprafaţă de până la 30 mii ha.
• Se va dezvolta turismul de agrement, cât şi cel transfrontalier, prin realizarea de porturi turistice şi puncte de acostare, în porturile Olteniţa şi Bucureşti – 1 Decembrie.
• Se va crea posibilitatea realizării unor amenajări pentru piscicultură pe o suprafaţă de cca. 1250 ha.
• Prin amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa se vor dezvolta obiective şi activităţi conexe, care creează noi locuri de muncă.
• În vecinătatea porturilor se vor dezvolta zone logostice şi posibil parcuri industriale.
• Localităţile riverane Argeşului vor avea un potenţial de dezvoltare ridicat prin realizarea amenajării, dezvoltarea urbană spre malul râului fiind imperativă.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.