Blocul Naţional Sindical, în calitate de promotor, alături de Primăria Brăila, de Primăria Mangalia și S.C. New Hope S.R.L., în calitate de parteneri, încheie la sfarșitul lunii octombrie proiectul „Consilierea și instruirea șomerilor – CIS 2012” ID 58477, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul implementat de BNS în perioada 8 septembrie 2010 – 31 octombrie 2012 vizează, ca obiectiv general, creșterea gradului de ocupare și reducere a șomajului prin facilitarea integrării pe piata muncii a șomerilor din regiunile București-Ilfov, Sud-Est și Vest.
„Consilierea și instruirea șomerilor – CIS 2012” a fost gândit în așa fel încât să răaspundă obiectivelor POSDRU de dezvoltare a unei piețe a muncii flexibile, care să permită incluziunea socială si promovarea reinserției profesionale. Scopul propunerii de proiect s-a conformat astfel obiectivului Axei Prioritare 5 a POSDRU, în urma implementării realizandu-se instruirea și facilitându-se integrarea în muncă a șomerilor, ocuparea forței de muncă fiind asigurată, printre altele, și prin furnizarea programelor de formare profesională continuă. Proiectul a fost lansat în luna septembrie 2010, iar în luna octombrie 2012 proiectul își va inceta activitatățile. În acest interval de doi ani, BNS şi partenerii săi au derulat activităţi de informare, cercetare, consiliere și formare profesională continuă, au creat birouri regionale care au livrat servicii specifice grupului țintă și au creat instrumente de lucru utile (inclusiv de gestiune informatică a activităților de profil). Cel mai important obiectiv, realizat conform indicatorilor proiectați, este asigurarea accesului la servicii de consiliere și formare profesională pentru o serie întreagă de șomeri din regiunile București-Ilfov, Sud-Est (Brăila, Constanța) și Vest (Caraș-Severin).
În cadrul proiectului „Consilierea și instruirea șomerilor” 331 de persoane au parcurs programe integrate, consiliere și cursuri de formare profesională continuă, 27% dintre aceste persoane fiind deja reintegrate profesional.
I. Implementarea proiectului
Locaţiile birourilor regionale CIS 2012: Bucureşti, Brăila, Mangalia, Reşița,
„Consilierea și instruirea șomerilor – CIS 2012” ID 58477 – activităţi programate și desfășurate:
• Recrutare, consiliere si motivare a somerilor in vederea integrarii pe piata fortei de muncă
BNS și partenerii săi au derulat o vastă activitate de informare și recrutare a grupului țintă, în acest sens fiind contactare direct 4605 de persoane (șomeri indemnizați / neindemnizați, persoane neocupate. În urma efectuării selecției pentru participarea la cursuri de formare profesională continuă, persoanele selectate au beneficiat de servicii de consiliere și motivare pentru reintegrare în muncă.
• Activități de informare si publicitate
În vederea asigurării unei comunicări eficiente cu grupul țintă și potențialii parteneri și colaboratori, dar și pentru a asigura o legătură efectivă și directă, promotorul şi partenerii au organizat și desfășurat mai multe activități informative. Astfel au fost oimplementate o serie de activități dedicate lansării proiectului (conferințe de presă și seminarii de informare a grupului țintă), o serie de sesiuni de informare pe parcursul implementării proiectului (mese rotunde cu parteneri, colaboratori, furnizori, terți, dar și seminarii de promovare în rândul grupului țintă), precum și seria de conferințe finale de proiect, câte una în fiecare județ unde CIS 2012 a fost implementat. Toate aceste evenimente informative au avut ca scop promovarea proiectului, informarea potențialilor beneficiari (șomeri, persoane neocupate etc.) asupra serviciilor puse la dispoziție. Au fost lansate anunțuri în presa locală, iar evenimente de informare au fost reflectate și în media.
• Analiza nevoilor de instruire pentru grupul țintă
Experții din echipa de implementare a proiectului au realizat în lunile decembrie 2010 – ianuarie 2011 o cercetare a pieței muncii din cele patru județe unde s-a implementat proiectul, iar rezultatele acestei cercetări au permis o primă estimare a tipurilor de cursuri de formare profesională ce urmau a fi organizate și desfășurate. Datele culese și centralizate în perioada amintită au fost permanent actualizate pe parcursul perioadei de implementare a proiectului.
• Organizarea și desfășurarea cursurilor de calificare
Un număr de 156 de persoane, șomeri, au parcurs programe de formare profesională – calificare, dobândind dupa absolvire certificate CNFPA care atestă competențele dobândite. Cursurile s-au desfășurat în toate cele patru centre ale proiectului, București, Brăila, Mangalia și Reșița. Toate aceste persoane au primit subvenții de participare la curs.
• Organizarea și desfășurarea cursurilor de specializare
Un număr de 125 de persoane, șomeri, au parcurs programe de formare profesională – specializare, iar după absolvire, pentru atestarea dobândirii noilor competențe, au primit certificate CNFPA. Cursurile s-au desfășurat în toate cele patru centre ale proiectului, București, Brăila, Mangalia și Reșița. Toate aceste persoane au primit subvenții de participare la curs.
• Realizarea unui curs de dezvoltare a competențelor antreprenoriale
Un număr de 52 de persoane, șomeri, au parcurs programul de dezvoltare a competențelor antreprenoriale de formare profesională și au absolvit, primind certificate care le atestă participarea la curs. Cursurile s-au desfășurat în toate cele patru centre ale proiectului, București, Brăila, Mangalia și Reșița.
II. Sustenabilitatea proiectului
În perioada ce urmează după încheierea proiectului, Blocul Național Sindical va derula activitățile asumate pentru continuarea, valorizarea și abordarea integrată a rezultatelor.
În acest scop Blocul Național Sindical:
• Va continua activitatea de consiliere și motivare a șomerilor în vederea reintegrării pe piața muncii în toate cele patru orașe București, Brăila, Mangalia și Resița
• Va transfera rezultatele proiectului pentru alte grupuri țintă, în special pentru persoane vârtsnice, necalificate sau care dețin o calificare care nu mai este in concordanță cu cerințele piețeii muncii
• Va integra rezultatele proiectului în strategia sa naționala care vizează implicarea în piața forței de muncă în vederea armonizării ofertei cu cererea.de competențe
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.