Persoana Sfintei Maria este asociata permanent cu cea a lui Iisus, a carui mama este “Nascatoare de Dumnezeu”. Cinstirea Maicii Domnului, in primele trei secole, avea loc in cultul particular al crestinilor din Ierusalim si se concentra in apropierea mormantului de la poalele Muntelui Ghetsimani. Sinodul al treilea ecumenic de la Efes (431) este cel care a intarit reperele doctrinei mariale ortodoxe: Maria a nascut pe Dumnezeu si a ramas pururea fecioara. Sarbatorile legate de persoana Mariei sunt: Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), Bunavestire (25 martie), Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Bunavestire, numita popular Blagovestenie, este sarbatoarea care are la baza consemnarea din Evanghelia lui Luca (I, 26 – 38). In crestinismul Rasaritean data de 25 martie s-a generalizat din prima jumatate a sec. al V-lea, odata cu fixarea celebrarii Craciunului la 25 decembrie; anterior se pare ca era acceptata data de 5 ianuarie. In Spania si Italia Bunavestire se sarbatorea la 18 decembrie, data pastrata in riturile galican si mozarab; datele au variat, in apus, pana prin sec. al XI-lea cand s-a generalizat si in lumea catolica data de 25 martie. Legenda populara romĂ¢neasca consemneaza constant momentul cand Maria accepta vestea pe care i-o aduce arhanghelul Gavril.
Sfantul Arhanghel Gavriil vesteste Fecioarei Maria ca va naste de la Duhul SfĂ¢nt pe MĂ¢ntuitorul Iisus Hristos. Ingerul s-a aratat Fecioarei la Nazaret si i s-a Ă®nchinat, zicand: “Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! BinecuvĂ¢ntata esti tu, Ă®ntre femei.” (Luca 1.28). “Si iata vei lua Ă®n pĂ¢ntece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus” (Luca 1.31). La intrebarei ei: cum se va Ă®ntĂ¢mpla aceasta, Ă®ntrucĂ¢t nu stia de barbat, Arhanghelul i-a zis: “Duhul SfĂ¢nt Se va pogorĂ® peste tine si puterea Celui PreaĂ®nalt te va umbri; pentru aceea si SfĂ¢ntul care Se va naste din tine, Fiul Lui Dumnezeu Se va chema.”
In cinstea sarbatorii s-au compus panegirice din sec. al V-lea care s-au pastrat pana azi. Floarea de crin pe care o poarta arhanghelul Gavril cand aduce vestea Mariei a devenit simbol al puritatii si nevinovatiei. La Nazaret, inca din timpul cand s-a generalizat sarbatoarea, s-a construit o biserica pe locul unde, dupa traditie, se afla casa in care locuia Maria. In Antiohia de la sfarsitul sec. al IV-lea era fixata in preajma Craciunului sarbatoarea legata de cinstirea Nascatoarei de Dumnezeu, pururea fecioara.
In calendarul popular sarbatoarea se mai numeste si Blagovistenie sau Ziua Cucului, cucul ocupĂ¢nd un loc central Ă®n cadrul acestei mult asteptate sarbatori. Cucul, perceput ca Ă®ncarnare a stramosului mitic, pasare cu un pronuntat substrat erotic, anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cĂ¢ntec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie sa fie asteptat de toti oamenii Ă®n haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani Ă®n buzunare.
Daca nu ar fi Ă®ndeplinite aceste conditii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri Ă®n anul care va urma. Daca primul cĂ¢ntec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, Ă®n partea stĂ¢nga sau Ă®n spatele omului, era semn de rau augur, dupa cum indica si versurile: “Cucu-n spate mi-a cĂ¢ntat/ si moartea m-a sagetat!”; mai mult, daca cineva auzea cucul toata primavara se credea ca va muri Ă®n scurt timp. Pe aceleasi coordonate se situeaza si Ă®ntrebare:”Cucule, puiucule/ CĂ¢ti ani Ă®mi vei darui/ pĂ¢na ce eu voi muri?”, dupa care se numara cĂ¢ntecul cucului (de cĂ¢te ori Ă®si striga numele).
Pe de alta parte, flacaii si fetele Ă®l Ă®ntrebau pe cuc lucruri care Ă®i interesau mai mult, precum: “Cucule voinicule/ CĂ¢ti ani Ă®mi vei da/ pĂ¢n’ m-oi Ă®nsura (marita)?” Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care Ă®ntrebau, deoarece tacerea echivala cu o casatorie grabnica, Ă®n vreme ce cĂ¢ntatul cucului Ă®i aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare!
Fetele mari nu se sfiau sa-l ucida, capul cucului fiind considerat unul dintre cele mai sigure talismane; pus de fete Ă®n sĂ¢n atunci cĂ¢nd mergeau la joc, se credea ca face ca respectivele fete “sa fie dorite si asteptate cum e cucul!” De asemenea, craca pe care a cĂ¢ntat cucul de ziua sa, era taiata si pusa Ă®n scaldatoarea fetelor, Ă®n aceeasi speranta ca ochii flacailor nu le vor ocoli. Mai mult, prin Bucovina, cei Ă®ndragostiti credeau ca vor putea fi tratati de boala… iubirii ungĂ¢ndu-se Ă®n dreptul inimii cu untura de cuc!
Comportamentul cucului a facut din el un simbol al nestatorniciei si mai ales, al adulterului, al dragostei tainuite, numita Ă®n popor si boala cucului, aici avĂ¢ndu-si originea si cunoscuta expresie: “Mai baiete cucuiete/ Ce ti-e capul tot la fete!”
Dupa cum stim, la Bunavestire este dezlegare la peste, pestele fiind celalalt “personaj” central al acestei sarbatori. In plan simbolic, pestele se apropie de cuc, avĂ¢nd un pronuntat substrat sexual; Ă®n acest sens, aduceti-va aminte numai de basmul Ă®n care tĂ¢nara fata ramĂ¢ne gravida dupa ce a mĂ¢ncat peste. Consumul ritual de peste era justificat prin credinta ca cei ce vor face asa vor fi sanatosi ca pestele tot anul. Totusi existau oameni care nu aveau voie sa consume peste; astfel, femeile gravide care mĂ¢ncau peste nasteau copii balosi si mucosi, iar copiii care Ă®nca nu apucasera sa vorbeasca ar fi ramas muti ca pestii, daca mĂ¢ncau peste Ă®n general, nu numai la Bunavestire.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.