ĂĹ˝n luna mai, se Ă®mplinesc 27 de ani de navigaĂ…ÂŁie pe una dintre cele mai importante căi navigabile din Europa, Canalul Dunare – Marea Neagra, care ocupă locul trei ca lungime de pe mapamond după Suez (192 km) ÅŸi Panama (77 km).
Visul navigatorilor  pe Dunăre a fost dintotdeauna acela de a găsi o cale mai scurtă către mare.Imaginat din vremuri antice, abandonat, proiectat ÅŸi reproiectat de cateva ori in ultimii 2.000 de ani, Canalul Dunare – Marea Neagra este cea mai impresionanta constructie realizata pĂ¢nă acum Ă®n RomĂ¢nia..
ConstrucĂ…ÂŁia a durat 8 ani ÅŸi a fost inaugurată oficial pe data de 26 mai 1984. Potrivit standardelor EEC –UNO, Canalul  se situează Ă®n clasa a ÅŸasea de canale interioare, cea mai mare clasă pentru astfel de contrucĂ…ÂŁii.
Canalul Dunare – Marea Neagra cu o lungime de 64,4 km ,leaga portul Cernavoda de portul maritim Constanta si scurteaza cu aproximativ 400 ruta mărfurilor de la Marea Neagră pĂ¢nă la porturile dunărene din Europa Centrala. In plus, folosind această ruta, mărfurile din Australia si Orientul Indepartat, destinate Europei Centrale, Ă®ÅŸi scurtează drumul cu 4.000 km. Prin deschiderea Canalului Main – Rin, in anul 1992, a fost realizată o conexiune navigabilă directă Ă®ntre Portul ConstanĂ…ÂŁa ÅŸi Portul Rotterdam. Principalul avantaj al Canalului Dunare – Marea Neagra consista in legatura directa cu Portul Constanta, cel mai mare port maritim de la Marea Neagra si unul dintre cele mai mari din Europa.
“Canalul Dunare-marea Neagra este un produs 100%romanesc,utilajele si tehnologia folosita 100% romaneasca.In perioada urmatoare canalul va deveni din ce in ce mai atractiv din punct de vedere economic. Ne propunem să menĂ…ÂŁinem interesul prin oferirea de noi informaĂ…ÂŁii despre modernizarea canalului după 20 ani de administraĂ…ÂŁie, prezentĂ¢nd noile obiective ale companiei ce au transformat canalele navigabile din obiectiv naĂ…ÂŁional Ă®n obiectiv European. Acest lucru este pus Ă®n evidenţă de faptul că peste 50% din traficul pe canale este asigurat de fluxurile de marfă dinspre ÅŸi către centrul Europei” a declarat Valentin Zeicu ,directorul general al Compania NaĂ…ÂŁională AdministraĂ…ÂŁia Canalelor Navigabile ConstanĂ…ÂŁa.
Articol realizat de: Stephanias