Familia conteaza
Familia conteaza, pentru ca este singurul factor determinant care modeleaza principiile si realizarile cuiva. Familia are o puternica influenta asupra a ceea ce am devenit, asupra modului in care ne vedem pe noi insine si tot asa se va intampla si cu copiii nostri.
Intr-o familie obisnuita, formata din patru persoane, se regasesc cinci personalitati diferite.
A cincea este entitatea colectiva a familiei compusa din toate cele patru personalitati, subsisteme (subsistemul adultilor, subsistemul copiilor, subsistemul parintilor etc), roluri, reguli, valori, standarde, asteptari, ganduri si cenzuri pe care le impartasim. Familia trebuie privita ca un sistem, in care personalitatea colectiva a familiei se poate afirma si dezvolta sau poate sa involueze si sa zdrucine unitatea familiei.
Indiferent cati membri formeaza o familie, cate generatii traiesc in aceasi casa, membrii familiei nu functioneaza separat, fiindca nu sunt o simpla colectie de indivizi. Activitatea sau inactivitatea unui singur membru, afecteaza intregul sistem familial.
Importanta evenimentelor din familie
De fiecare data cand i se intampla ceva unui membru al familiei, fie ca e vorba de cancer, abuz de droguri, o boala cronica sau esecuri in viata, ceilalti sunt automat afectati de lucrul acesta. Evenimentele din familie, stilul relational dintre parinti, stilul educativ al parintilor afecteaza socializarea copilului, abilitatea de a invata, de a fi independent, de a se intelege cu ceilalti, de a constientiza importanta regulilor, inclusiv progresul scolar si respectul de sine al copilului.
Cand familia nu reuseste sa ofere copiilor o educatie sanatoasa, cand adultii nu sunt modele de urmat, impactul asupra vietii copiilor poate fi distrugator. Posibilitatea ca acestia sa devina oameni de isprava e la mana norocului.
Rolul televizorului si al internetului
Desigur, responsabili de ceea ce devin copiii sunt si relatiile cu prietenii, cu vecinii, cu profesorii, dar si educatia primita. Influenta mass-media este imensa, cu sutele ei de posturi de televiziune, internetul, radioul, ziarele si cartile.
Ganditi-va la violenta explicita din filme, din jocurile video si din cantece. Acestea sporesc doza de agresivitate din comportamentul copiilor si chiar si a parintilor.
Dar orice am zice, familia ramane cel mai puternic factor determinant. Poate ne dorim sa nu fie adevarat si ca familia noastra de origine sa nu ne fi influentat asa de mult incat sa ne punem intrebarea: “Cat de originali mai suntem?”, dar acesta este adevarul, indiferent daca ne place sau nu.
Erorile educationale ale parintilor nostri
Si felul cum ne educam azi copiii, pentru cei mai multi dintre noi, nu este mai mult decat repetarea stilului educativ mostenit de la parinti. Sau poate fi si mai rau, ne educam copiii exact asa cum ne-am dorit sa o faca parintii nostri, intrand in rolul unei duble parentalitati, in care pe de-o parte vrem sa fim parintii pe care nu i-am avut, iar pe alta parte sa fim copilul care nu am fost.
Parintii de azi au de invatat cum sa aleaga ce este mai bine pentru copilul lor. Nu o pot face in necunostinta de cauza. Prima regula, prima interdictie, prima invatatura pe care o dam copilului nostru este cea pe care am primit-o noi insine.
Ca sa scapam de erorile educationale ale parintilor nostri, trebuie sa ne intrebam cat de des avem ocazia: “Ce fac acum, de unde am invatat cum trebuie procedat?”.
Sunt atat de multe carti care ne pot spune cum este mai bine si de ce este intr-un fel mai bine si intr-un fel mai rau sa ne educam copii. Sunt specialisti in parenting, in psihoterapia familiei, incat nu avem nici un motiv sa ne scuzam ca nu stim cum e mai bine pentru noi si copiii nostri.
Nu va responsabilizati copiii, venind cu ei in terapie ca si cum ar fi niste jucari stricate. Amintiti-va ca familia este un cuvant care se scrie impreuna, iar cand un membru din familie are o problema, mai ales cand vorbim despre un copil, sunteti toti in aceeasi masura responsabili.
Primul lucru pe care imi doresc sa vi-l impartasesc este ca atunci cand ceva nu merge bine acasa si este nevoie de ajutor specializat, toata familia este direct sau indirect, in terapie.
Ca parinte, sunteti capul familiei – un rol important in formarea esentei, structurii, calitatii unitatii familiei. Sunteti un administrator de sistem, care poate intemeia o familie fenomenala si poate evita problemele intalnite adesea in atatea familii din generatia actuala.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.